Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Középkorú, falusi-kisvárosi szakmunkás a tipikus Fidesz-szavazó

Létrehozva:

Erősen jobboldaliak és elkötelezettek, ugyanakkor majdnem felük 2 éve még másra szavazott, és ötödük liberálisnak mondja magát.

A Fidesz-KDNP-t támogatók átlagéletkora 45 év, relatív többségük szakmunkásképzőt végzett, és majd kétharmaduk kisebb városokban vagy községekben él – derül ki az IDEA Intézet júniusi pártpreferencia-kutatásából.

Az intézet szerint a tipikus Fidesz-szavazó erősen jobboldali és inkább konzervatív beállítódású. Baloldali gondolkodású alig található a táboron belül, ugyanakkor

20 százalékuk magát liberálisnak mondja.

Saját bevallásuk szerint a jelenlegi Fidesz-szavazók alig több mint fele, 55 százaléka szavazott 2018. április 8-án a pártszövetség listájára. Azóta

  • 10% érkezett a Jobbik támogatói közül;
  • 10% a balliberális ellenzékből;
  • 20% jelenlegi Fidesz támogató vagy nem szavazott 2018 áprilisában, vagy nem tudta/akarta megmondani, hogy kire szavazott.

Az IDEA azt állítja, „a tipikus Fidesz-szavazó fontos tulajdonsága a nagyfokú elköteleződés, a párt mögötti kiállás. Ez az erős polarizáció kijelöli a párt körvonalait, a támogatói körből való kilépés ezért túl nagy lépést, túl nagy belső feszültséget eredményezne”.

A teljes, választókorú felnőtt népesség körében kormánypártok támogatottsága 34 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál 50 százalék.

Legnépszerűbb cikkeink