Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Péntektől nem kell karanténba vonulni az Angliába utazóknak

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Legalábbis, ha Magyarországról, vagy az 59 másik biztonságos országból érkeznek.

Feloldották a karanténkötelezettséget Angliában és Skóciában a biztonságos országokból érkezőknek – írja az MTI. A brit közlekedési minisztérium listáján 14 brit tengerentúli terület és 59 ország szerepel.

Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Németország, Franciaország és Olaszország mindkét ország listáján szerepel. Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia és Oroszország viszont nem szerepel a listán.

A skótok óvatosabbak

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a skót kormány 57 ország – köztük Magyarország – esetében átvette és Skóciára is érvényesnek tekinti a brit kormány Angliára vonatkozó karanténmentességi döntését, de Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról, mivel e két ország esetében továbbra is„aggodalomra ad okot” a koronavírus elterjedtsége.

A karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek az angliai és a skóciai karanténelőírás alól mentesített országok listáján. Azoknak, akik ilyen országokat az érkezésük előtti 14 napban felkerestek, addig kell Angliában és Skóciában karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján eddig kéthetes karanténba kellett vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.  Arra, aki nem tartotta magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (csaknem 400 ezer forint) pénzbüntetést szabhattak ki. A karanténkötelezettség alól nem mentesített országok esetében ez továbbra is érvényes, de a Times úgy tudja, ilyen bírságot eddig csak két esetben szabtak ki a brit hatóságok.

Legnépszerűbb cikkeink