Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Orbántól várja az első lépés megtételét az Akadémia új elnöke

Létrehozva:

Freund Tamás szerint a kutatóhálózat elvétele miatt jelentős a bizalomvesztés; a kormánynak kell kezdenie a kölcsönös bizalom helyreállítását.

Elengedhetetlen az alapkutatások állami finanszírozása, és a kutatóhálózatot is megpróbálja visszaszerezni az Akadémiának. Erről beszélt az Indexnek adott interjújában Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia hétfőn megválasztott új elnöke.

Freund elmondta, a kutatóhálózat államosítását az első pillanattól fogva ellenezte, ebben az ügyben 2 éve a miniszterelnökkel is találkozott, de nem tudta meggyőzni.

„Egy következő lépésben mindenképpen arra fogok törekedni, hogy a kutatóhálózat visszakerüljön az Akadémia alá”, mondta a neurobiológus, de

„először a kölcsönös bizalmat kell helyreállítani”.

A bizalom helyreállítását többször is hangsúlyozta. Szerinte ugyanis „a kutatóhálózat elvétele miatt jelentős a bizalomvesztés, ami sok kutatót elgondolkodtatott, hogy hol tervezi a jövőjét. Fiatal PhD-hallgatók között is van, aki már inkább máshol csinálja a doktoriját. Ezt a bizalmat helyre kellene állítani.”

Az újságíró kérdésére azt mondta, Orbán Viktornak kellene megtennie az első lépést:

„Jó lenne, ha a miniszterelnök is megszólalna, és egy-két dolgot a kutatók tudomására hozna, hogy biztonságban érezhessék magukat.”

A miniszterelnöktől kapott gratuláló táviratot a megválasztásához, de 2018 óta csak futólag  találkozott vele:

„Talán akadémiai elnökként majd fogad.”

Freund Tamás magánemberként továbbra is a keresztény, nemzeti, polgári gondolkodású közösséghez tartozónak vallja magát. „Mindig így gondolkodtam és így is fogok gondolkodni. De ez nem jelenti azt, hogy a kormány minden döntésével egyetértek” – mondta.

A Professzorok Batthányi Köréből azért lépett ki, mert ott „elhalkultak a kormánykritikus hangok”, miközben jó viszonyt ápol az ellenzékinek tekinthető Stádium-csoport néhány tagjával is.

Legnépszerűbb cikkeink