Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Erdoğan mecsetté akarja alakítani az Hagia Sophiát, az UNESCO tiltakozik

Létrehozva:

Az UNESCO felszólította Törökországot, hogy tárgyaljon az isztambuli Hagia Sophia múzeum mecsetté alakításáról, még mielőtt olyan döntést hozna, amely „alááshatná” a világörökség részét képező, egyetemes értékű épület jövőjét.

A felszólítás előzménye, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság, az Államtanács július 2-án megkezdte a múzeum mecsetté alakítási kérelmének elbírálását, aminek eredményét 15 napon belül, azaz legkésőbb jövő hét szerdán készül kihirdetni.

Az átalakítást Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyomatékosan támogatja.

Az UNESCO – az ENSZ párizsi központú oktatási, tudományos és kulturális szervezete – az AFP-nek küldött levélben leszögezte, hogy az Hagia Sophia rajta van a világörökségi listán, ami számos kötelezettséggel jár. „Az adott ország, melynek területén az ingatlan van, köteles biztosítani, hogy semmilyen változtatás nem érinti az objektum kivételes egyetemes értékét. Bármilyen módosításról előbb tájékoztatnia kell az adott államnak az UNESCO-t, majd pedig – szükség esetén – a Világörökség Bizottság megvizsgálja a változtatási terveket„ – írta az UNESCO, egyúttal tudatva, hogy több, Ankarának küldött levélben kifejezte aggodalmát a „mecsetelés” miatt, csütörtökön este pedig Törökország UNESCO-nagykövetének üzente ugyanezt.

Az Hagia Sophia – törökül Ayasofya – 1935 óta múzeum, Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága.

Az isztambuli Hagia Sophia bizánci építésű hajdani ortodox bazilika belső tere / Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt. Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át a katedrálist, a 20. században azonban Musztafa Kemal Atatürk, a modern, világi alapokon nyugvó Törökország atyja múzeummá alakíttatta át. A műemlék 1985 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Egy muzulmán férfi imádkozik az isztambuli Hagia Sophia bizánci építésű hajdani ortodox bazilikában / Fotó: MTI/AP

A jelenleg kormányzó konzervatív iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2002-es hatalomra jutása óta

vallásos csoportok időről időre felvetik az Hagia Sophia mecsetté alakítását,

amelyet olykor az ország vezető politikusai is támogatnak nyilatkozataikkal. Ankara az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy az épület sorsáról dönteni a törökök szuverén joga, és az Államtanács döntése alapján fog eljárni. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink