Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Küzdenek a járvánnyal, de mi tárt karokkal várjuk a szerbeket

Létrehozva:

Hétvégén kijárási tilalmat léptetnek életbe, mert rohamosan terjed a koronavírus Szerbiában, ennek ellenére a Magyar Turisztikai Ügynökség speciálisan szerbeknek szóló videóban reklámozza a magyar üdülőhelyeket.

Baj van Szerbiában, már 16 városban, köztük Belgrádban is rendkívüli állapotot hirdettek, a legnagyobb belgrádi sportcsarnokból tábori kórházat csinált a katonaság. A belügyminiszter édesapját is a koronavírus vitte el a napokban, emellett kormánytagok, ellenzéki politikusok is megfertőződtek. Ráadásul kedden és szerda este több ezren tüntettek Belgrádban, a parlamentet is megrohamozták, miután Aleksandar Vučić bejelentette, hétvégén kijárási tilalmat vezetnek be – ezt végül is nem vezetik be.

Az elnök úgy fogalmazott: „Csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb.” Az Európai Unió Tanácsa javaslatot tett a tagállamoknak, hogy egyes unión kívüli országok – köztük Szerbia – esetében kezdjék meg a korlátozások fokozatos feloldását. Magyarország csak szerb állampolgárok számára engedett a korlátozáson. De az unió legtöbb országába még mindig nem utazhatnak be a szerbek, legutóbb a görögök szigorítottak velük szemben, hétfőn, miután 20 fertőzött szerb turistát szűrtek ki a határon.

Magyar turisztikai kampány

Mint ahogy azt több szerbiai portál is felfedezte, a Magyar Turisztikai Ügynökség eközben kampányt indított több országban, köztük Szerbiában is, a kampányban a magyarországi vakációt reklámozza a szerv. Szerbia kivételt jelent az alól a 14 ország alól, amelyeket az Európai Unió javaslatára Magyarország nem vett fel a „biztonságos” listára. A b92.net oldal azt írja, a szerbek akadálytalanul, május 25. óta mind a kilenc határátkelőhelyen érkezhetnek Magyarországra, és ez azóta sincs másképp.

A Magyar Turisztikai Ügynökség összerakott egy

„WOW Hungary”

nevű kampányt, amelynek keretében a Facebookon és a YouTube-on olyan fizetett videókkal kampányolnak, amelyek Budapest, Pécs és Szeged látványosságait és a Balatont mutatják be. Külön felhívják a figyelmet az aktív pihenők szerelmeseinek, a videókban bemutatják a különböző sportlehetőségeket, a wellnesszelni vágyóknak pedig a gyógyvizeket és gyógyfürdőket reklámozzák. A középtávú célkitűzésekben az olvasható, hogy ezzel a kampánnyal azoknak a figyelmét akarják felkelteni, akik autóval könnyen meg tudják közelíteni az országot.

Forrás: Twitter/WOW Hungary

MTÜ: júniusban indult a kampány

Megkérdeztük a turisztikai ügynökséget, hogy mi az oka a speciálisan Szerbiában folytatott kampánynak, illetve hogy ez nem jelenthet-e nehézséget a fertőzés magyarországi terjedésének megakadályozásában, tekintettel az elmúlt napokban rohamosan növekvő szerbiai esetekre.

Az MTÜ válaszában azt írta, a június 16-tól július végéig tartó kampányidőszakban először azokban az országokban indítottak reklámokat, amelyek közeli küldőpiacok, és az ott élők akár autóval is kényelmesen elérhetik hazánkat. Így esett a választás az adott országok között Szerbiára is, de indult kampány Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában is.

Az ügynökség szerint a középtávú foglalási adatok azt mutatják, hogy a szomszédos országokban élők már június eleje óta számoltak a határnyitással. A kampányok során nemcsak saját nyelvükön szólítják meg az utazást tervezőket, de minden célországban más és más kisfilmekkel indult el a projekt, a különböző célcsoportoknak különböző üzeneteket fogalmaznak meg – írta az MTÜ.

Az Európai Unióból érkező állampolgárokkal szemben Magyarországon jelenleg egységes szabályok vannak érvényben, eszerint EU-s állampolgárok szabadon beutazhatnak hazánk területére, karantén vagy egyéb korlátozás nélkül. Ugyanakkor a turisztikai szolgáltatók és a lakosság figyelmét is rendszeresen felhívják rá, hogy bár a veszélyhelyzet elmúlt, a járványhelyzet és a járvány elleni védekezés nem, a szabályokat mindenkinek be kell tartania.
Ezután megkérdeztük a Külgazdasági- és Külügyminisztériumot is, hogy nem tartják-e indokoltnak a határok szabad átjárásának felülvizsgálatát egyebek mellett Szerbia felől, illetve hogy terveznek-e esetleg szigorítást a beutazást tekintve, például a határátlépők tesztelését, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Ugyanakkor a Kormányinfón már arról beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy akár már pénteken is bejelentheti az Operatív Törzs, hogy határátkelési szigorítás következik, erről csütörtök délután dönt.

PH

Legnépszerűbb cikkeink