Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több ezren tüntettek Belgrádban a kijárási tilalom ellen, a parlamentet is megrohamozták

Létrehozva:

Szerbiában újra megugrott a koronavírusos esetek száma, Vucic elnök bejelentette, hétvégén kijárási tilalmat vezetnek be. Több ezren mentek az utcára, a rendőrök könnygázt is bevetettek.

A szerb rohamrendőrség könnygázzal oszlatta kedd este Belgrádban a járványügyi szigorítások ellen tiltakozókat, akik a parlament épületébe próbáltak bejutni, írja az MTI.

A megmozduláson értesülések szerint néhány ezren vettek részt. A tiltakozók egy része áttörte a rendőrségi lezárást, és behatolt a törvényhozás épületébe, ahonnan a rendvédelmi szervek rövid időn belül kiszorították őket.

Egy nagyjából száz fős csoport ismét megpróbálkozott bejutni a parlamentbe, de a biztonsági erők könnygázzal és időnkénti rohamokkal tartották távol a tüntetőket. A tiltakozók kukákat és törmelékeket dobáltak a rendvédelmi szervek tagjaira.

A tüntetés nem sokkal azt követően kezdődött, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök kedd este bejelentette: péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. Mint fogalmazott,

csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb.

A szerb elnök először csak Belgrádról beszélve nevezte kritikusnak a járványhelyzetet. Újságírói kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy az intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené.

Aleksandar Vucic elmondta, a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen, például egy sportcsarnokban is.

Vucic szerint nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, mindenhol majdnem beteltek már a kórházak kapacitásai.

Az azonosított fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt az Európai Unió országainak többsége nem engedi be a szerbiai állampolgárokat, vagy kéthetes karanténra kötelezi őket, Magyarországra jelenleg korlátozás nélkül jöhetnek szerb állampolgárok.

Szerbiából eddig 16 719 fertőzöttet és 330 halálesetet jelentettek a Covid–19-járvány következtében.

Legnépszerűbb cikkeink