Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Közterezünk, közterezünk, a kocsma meg üres?!

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Siófok asztalt borít, de mi lesz a nyilvános iszogatással Budapesten? A kerületek nem egységesek a kérdésben.

Erős bejelentéssel indította a hétfő reggelt dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere: a város összes közterületén megtiltaná a szeszesital-fogyasztást. „Próbáljuk elérni, hogy sem a parkjainkban itt-ott részegen fetrengő hajléktalanok, sem pedig a mindennapokból »kiszabaduló« ifjak következmények nélkül vedeljenek a közterületeinken. Éjjel suhancok, vagy épp hajléktalanok a boltok polcairól tömegével veszik az olcsóbb sört, kommersz italokat, majd azok egy részét ismét csak az utcán közlekedve, óbégatva vedelik” – írta a polgármester. Lengyel a boltoknak is megtiltaná, hogy éjszaka alkoholos italokat áruljanak. De mi a helyzet Budapesten?

A bolt előtt még a bulinegyedben sem szabad inni

Először a Fővárosi Önkormányzatot kerestük meg, ahol a sajtóosztályon elmondták, hogy a közterületi szeszesital-fogyasztás szabályozása a kerületi önkormányzatok hatásköre. Megkérdeztünk hát kerületi polgármestereket is, közülük többen azt mondták: a közterületi szeszesital-fogyasztásra országos szabályozás vonatkozik. Később kiderült, hogy ez nem igaz, hiszen találtunk olyan kerületet, ahol nem korlátozzák az alkoholfogyasztást a köztereken.

Az utcai iszogatás a bulinegyedben is konfliktusokat okoz, ezért megkérdeztük Erzsébetváros önkormányzatát a pontos szabályokról, akik válaszul a vonatkozó rendeletüket küldték el. Eszerint az önkormányzat tulajdonában található közterületeken tilos a szeszesital fogyasztása, viszont a vendéglátóhelyek előkertjein, teraszain a használati engedélyben meghatározott időtartamban lehet alkoholos italokat is inni. „Ezek a helyek este 10 óráig tarthatnak nyitva” – mondta a Pesti Hírlapnak Niedermüller Péter, a kerület polgármestere. Arra a kérdésre, hogy a dohányboltok előtt italozók szabályt szegnek-e, igennel válaszolt. „A közterületi szeszesital-fogyasztás szabálysértésnek számít, és ez probléma Erzsébetvárosban” – tette hozzá. A rendelet szerint viszont az év első és utolsó napja kivételnek számít.

Szilveszterezõk Budapesten, a Váci utcában / Fotó: MTI/Kallos Bea

Terézvárosban hasonló rendelet van érvényben: december 31-én este 6 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet büntetlenül szeszesitalt fogyasztani az utcán. A vendéglátóegységek teraszaira viszont nem vonatkozik időbeli korlátozás.

Van, ahol tényleg szabad inni az utcán

Megkerestük a II. kerületi polgármesteri hivatalt is. „A kerület közterületein jelenleg nincs szabályozva a szeszesital-fogyasztás, de közösségi egyeztetést követően később felülvizsgálhatjuk a lehetőségét” – mondta lapunknak Őrsi Gergely polgármester. Hozzátette: szeretnék felmérni, hogy ez mekkora problémát okoz a kerületben, és azoknak a véleményére is kíváncsiak, akiknek a közvetlen közelében fordul elő rendszeres szeszesital-fogyasztás. „Vannak olyan éjjel-nappal nyitva tartó üzletek, trafikok, ahol ez előfordulhat, például a Margit körúton és a Törökvész úton aktív élet folyik esténként” – tette hozzá a kerület sajtóosztálya.

Siófokon 2015 nyarán került először az önkormányzat elé szeszesital-fogyasztást korlátozó rendelet. Akkor csak a város frekventált területein korlátozták az ivást, az új rendelet viszont Siófok egész területére vonatkozna. A képviselő-testület jövő csütörtökön dönt arról, lehet-e inni ezentúl a Balaton-parti város utcáin.

 

Legnépszerűbb cikkeink