Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kilép a WHO-ból az Egyesült Államok

Létrehozva:

Fotó: Gage Skidmore

Trump szerint az Egészségügyi Világszervezet rosszul kezelte a koronavírus-járványt. Az ENSZ szerint a lépés szükségtelen és veszélyes.

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból – írja a MTI.

Az értesülések szerint a kilépés egy év múlva, 2021. július 6-án lép életbe. A vonatkozó törvény értelmében ugyanis a kilépő országnak egy évvel a hivatalos kilépés előtt kell értesítenie erről az ENSZ-t, és a döntés hatályba lépéséig eleget kell tennie pénzügyi kötelezettségeinek.

Donald Trump elnök áprilisban jelezte először a kilépési szándékot, amit azzal indokolt, hogy az amerikai kormányzat megítélése szerint a WHO rosszul kezelte az új típusú koronavírus világjárványát, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett, és részrehajló magatartást tanúsított Kína iránt, ahonnan a járvány kiindult.

A lépés még az előtt bírálatot váltott ki az Egyesült Államokban, hogy a Fehér Ház is hivatalosan nyilvánosságra hozta volna. Bob Menendez demokrata párti szenátor szerint a döntés helytelen volt, azt írta Twitterén: „ez nem fogja megvédeni sem az amerikai életeket, sem az amerikai érdekeket”.

A világszervezet munkáját támogató ENSZ Alapítvány elnöke, Elizabeth Cousens kedden délután közleményt adott ki, amelyben azt írta: az amerikai kormányzat lépése „az évszázad legnagyobb közegészségügyi válsága közepette rövidlátó, szükségtelen és vitathatatlanul veszélyes”.

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje közleményében azt írta: választási győzelme esetén elnöksége első napján semmisnek nyilvánítja Trump kilépésről szóló döntését.

Szerinte az amerikaiak nagyobb biztonságban vannak, ha az USA is kötelezettséget vállal a világ egészségének erősítésében.

Az 1948-ban létrehozott WHO – amely a világ első globális egészségügyi szervezete – 2020. január 4-én figyelmeztetett először a kínai Vuhanban felbukkant koronavírus-járványra.

Legnépszerűbb cikkeink