Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Fegyverkezés: 30 százalékkal emelkednek a katonai kiadások Magyarországon

Létrehozva:

A kórházparancsnokok továbbra is 13 megye 51 kórházában vannak jelen.

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd hozzátette: ebben az évben 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség,

jövőre azonban 30 százalékkal több, 778 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Hozzátette: a jövő évi költségvetés két pilléren nyugszik, a járványügyi készültségen és a gazdaságvédelmi alapon. A vírus második szakaszának leküzdéséhez, a munkahelyek megőrzéséhez, munkahelyek teremtéséhez biztonságos környezetre, olyan rendre, nyugalomra, fegyelmezettségre van szükség, amit az első szakaszban mutattak a magyarok – mondta az államtitkár.

Mint mondta, az ország biztonságának fenntartásában nélkülözhetetlen és kiemelkedő szerepe volt a honvédség képességeinek, a katonák elhivatottságának és felkészültségének. Hozzátette: a 2021-es költségvetés biztosítja, hogy a honvédség el tudja látni a feladatait.

Németh Szilárd kiemelte: ha azt szeretnénk, hogy Magyarország továbbra is békés, biztonságos és nyugodt hely legyen, a lehető legkeményebben kell fellépni a migrációval szemben.

Rendkívüli módon megélénkült az embercsempészek tevékenysége, „a Soros-szervezetek is mindig ott sürögnek-forognak a migránsok körül”, és azt halljuk Brüsszelből is, hogy a migránspártiak aktivitása megnőtt – foglalta össze, megjegyezve, hogy mindezek miatt Magyarország schengeni határaira komoly nyomás hárul. Németh Szilárd hozzátette: kedd este 170 migránst fogtak el a határon szolgálatot teljesítők.

Az államtitkár kiemelte: a határvédelemben továbbra is szükség van a katonákra, rendőrökre.

Szólt arról is, hogy hétfőtől ismét üzemeltetni kell a humanitárius korridorokat, ezeket a katonák ellenőrzik, fenntartják a rendet és a biztonságos áthaladást.

A kórházparancsnokok továbbra is 13 megye 51 kórházában vannak jelen,

biztosítják a készlet- és raktárgazdálkodást, az információáramlást és kiemelt szerepet játszanak az őrzés-védelmi feladatokban is. Jelezte: a biológiai mentesítőcsoport továbbra is készen áll arra, hogy elvégezze az ezer magyarországi idősotthon vírusmentesítését és fertőtlenítését, ha szükséges.

Emlékeztetett arra is, hogy július 1-jétől elkezdődött a speciális önkéntes tartalékosok kiképzése. Mint mondta, háromezer hely áll rendelkezésre, a július 1-jei bevonuláskor mintegy 500-an kezdték meg kiképzésüket. Németh Szilárd hangsúlyozta: a speciális önkéntes tartalékosi lehetőséggel a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket elveszítő fiatalokon segítenek, de számítanak arra, hogy a legelhivatottabbak hivatásos vagy szerződéses katonaként folytatják az életpályájukat.

Németh Szilárd kiemelte: a honvédelem igazi nemzeti ügy, de nem lehet azt mondani, hogy teljes összefogás lenne ebben a kérdésben. Felidézte: az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának múlt heti ülésén, illetve a költségvetés elfogadásakor „a teljes hazai baloldal a hagyományait folytatva nemmel szavazott az ország a magyar emberek biztonságára, a honvédség fejlesztésére, a vírussal kapcsolatos feladatainak ellátására”.

Az államtitkár hozzátette: a baloldal 2002 és 2010 között tudatosan építette le a Magyar Honvédséget, eladták a fegyvereket, nem becsülték meg a katonákat, rendvédelmi dolgozókat.

„Magyarország biztonsága érdekében óriási szükségünk van erős, ütőképes, modern, 21. századi technikai eszközökkel és képességekkel rendelkező, a régióban meghatározó szerepet játszó magyar honvédségre. Azonban a hazai baloldal ebben a létfontosságú nemzeti ügyben is bebizonyította, rájuk a magyar emberek nem számíthatnak” – szögezte le Németh Szilárd államtitkár. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink