Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kína azonnal bevezette a tankönyvcenzúrát Hongkongban

Létrehozva:

Eltávolítják a hongkongi iskolákból az új nemzetbiztonsági törvénnyel ellentétes tartalmú könyveket.

A hongkongi kormányzat elrendelte hétfőn azoknak a könyveknek az eltávolítását az iskolákból, amelyeknek a tartalma ellentétes lehet a múlt héten hatályba lépett, új nemzetbiztonsági törvénnyel, amelyet Pekingben szavaztak meg a múlt héten, írja az MTI.

Az új, Hongkongra szabottan kidolgozott jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldiekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként. A hétfői rendelkezés értelmében az iskolaigazgatóknak és a tanároknak e négy kategória tükrében kell felülvizsgálniuk a tankönyveket és az egyéb oktatási anyagokat.

A múlt héten a kormányzat hasonló rendelkezést fogadott el a könyvtári könyvekkel kapcsolatban is. A tiltólistára tett szerzők közt van Joshua Wong, az ismert hongkongi emberi jogi aktivista és Tanya Csan, az ellenzéki hongkongi Polgári Párt egyik képviselője is.

A kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága június 30-án szavazta meg a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt, amely július 1-én lépett hatályba. Ennek értelmében Peking egy nemzetbiztonsági irodát is létrehoz Hongkongban azzal a feladattal, hogy felügyelje a hongkongi kormányzat nemzetbiztonsággal kapcsolatos munkáját, és útmutatást nyújtson számára ezen a téren. Az iroda emellett joghatóságot gyakorol majd egyes, „bonyolultnak” tekintett esetek felett.

A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink