Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A Városliget Zrt. elárulta, miért vágták ki az öreg ostorfát a Millennium Házánál

Létrehozva:

Fotó: Facebook / Ligetvédők

Korábban ez előtt a fa előtt ismertette idős fa ápolási programját a Városliget Zrt.. A cég szerint a Millennium Háza felújítása során is kiemelt figyelmet fordítottak a fa védelmére és ápolására, de az „visszafordíthatatlanul rossz egészségi állapotba került”.

Kivágták a 80 éves ostorfát, amely a városligeti Millenium Háza lépcsője előtt állt, írták Facebook posztjukban a Ligetvédők szombaton:

A Ligetvédők szerint Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója ez előtt a fa előtt tartott előadást a cég idős fa gondozási gyakorlatáról 2016-ban, úgy fogalmazott, 170 idős fát fognak megmenteni a kivágástól, köztük ezt az ostorfát is.

Megkérdeztük a Városliget Zrt.-t, hogy miért kellett kivágni a fát, kérdésünkre azt írták:

A Főkert vizsgálatai alapján a fa élet- és balestveszélyessé vált, ezért legnagyobb sajnálatunkra valóban el kellett távolítani azt.

A fa rendkívül szerencsétlen elhelyezkedése és évtizedes elhanyagoltsága miatt már a Városliget Zrt. vagyonkezelősége alatt, a Millennium Háza felújítását megelőzően is visszafordíthatatlanul rossz egészségi állapotban volt. A FŐKERT vizsgálati protokollja már 2016-ban is a fa mielőbbi cseréjét javasolta, azonban a Városliget Zrt. és a FŐKERT – a négy éve közösen elindított idősfa ápolási programjának keretében – egy végső kísérletet tett a fa élettartamának meghosszabbítására. 

Forrás: Google Maps

A Városliget Zrt. válasza szerint sikerült a fa állapotán javítani, de tekintettel arra, hogy gyökérzete és törzse korhadásnak indult, csak idő kérdése volt, hogy szerkezete végzetesen meggyengüljön.

A Ligetvédők narratívája szerint a Millennium házának felújítása során a fákat az építési területtel együtt körbekordonozták, úgyhogy a Főkert nem tudta azt gondozni. Valamint a fa körül az eredeti föld szintjéhez képest majdnem egy méterrel magasabban beton teraszt alakítottak ki.

A Városliget Zrt. szerint azonban a Millennium Háza felújítása során kiemelt figyelmet fordítottak a fa védelmére és ápolására, és folyamatosan figyelték állapotát. 

Azonban idén nyárra sajnos a fa törzsén olyan elváltozások keletkeztek, melyek a FŐKERT szakemberei szerint egyértelműen arra utaltak, hogy a fa elkezdett összeroskadni, balesetveszélyessé vált, a törzse oly mértékben károsult, hogy statikai vagy tápanyagellátási funkcióját nem képes ellátni: repedt, korhadt, odvas, felületén kéregsérülés, kéregleválás, sejtburjánzás, rákos elváltozás, rovar kártétel, gombakártétel, termőtest található.

A fa állapotáról és a kivágás okairól a Liget Budapest projekt honlapján lehet további információt és fényképeket találni.

Mivel egy sűrűn látogatott közparkban nem megengedhető egy roskadozó állapotban lévő fa megtartása, a FŐKERT munkatársai haladéktalanul megkezdték az ostorfa kivágását. Pótlásáról a Városliget területén belül gondoskodnak.

Legnépszerűbb cikkeink