Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

40 százalékkal esett vissza a lakásépítések száma Budapesten

Létrehozva:

Otthon Centrum: jelentős visszaesés a budapesti új építésű lakáspiacon.

Közel 40 százalékkal kevesebb új lakásépítési projektet indítottak el a fővárosban a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, amely

a vírus okozta befektetői elbizonytalanodást jelzi

annak ellenére is, hogy az adatok még nem mutatnak drámai változást az új építésű lakások darabszámában – közölte az Otthon Centrum, amelyet az MTI szemléz.

Közleményük szerint a vállalkozói lakásépítés legerősebb piaca a fővárosi, a megyei jogú városokban épülő összes projektnél majdnem másfélszer több beruházás indult el Budapesten. A lakásszám pedig több mint háromszorosa a vidékinek.

Az online hirdetett új építésű lakásprojektekről szóló júniusi felmérésük alapján Budapesten 463 beruházás van folyamatban, a beruházók 6130 lakást kínáltak megvételre – tette hozzá az ingatlanközvetítő hálózat.

A megvásárolható új építésű lakások száma az egy évvel ezelőttihez képest kismértékben változott, mindössze egy százalékos csökkenés volt tapasztalható – összegezte a tanulmány legfontosabb adatait Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető, aki szerint ennél valamivel nagyobb mértékben,

1,7 százalékkal csökkent a megvalósítás különböző fázisaiban lévő projektek száma.

Az épülő és tervezett lakások esetében 181 darabbal kevesebb van jelenleg a piacon, amely fél százalékos csökkenést jelent.

Kitértek arra is, hogy

az új építésű lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 26 ezer forinttal átlépte az egymillió forintos lélektani határt,

amely éves viszonylatban 7 százalékos növekedést jelent. Az előző negyedévhez képest 1,4 százalékos az emelkedés.

A kiemelten kedvelt fővárosi kerületekben – I., II., V. és a XII. – a négyzetméterárak 1,5 millió felett vannak, a külső pesti kerületek árfekvését 700-850 ezer közé pozicionálta a piac, a legolcsóbban a XXIII. kerületben kínálnak egy négyzetmétert, 510 ezer forintért. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink