Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kis helyek bezárását hozhatja el Európa egyik legszigorúbb csendrendelete

Létrehozva:

Az új csendrendelete a polgármester szerint segít, hogy a bulinegyed kulturális negyeddé váljon, de a lakókat képviselő egyesület szerint alig változik majd valami, a változás amúgy is a nagy helyek szája szerint történt. A szórakozóhelyek pedig úgy látják, a kisebb kocsmák, helyek bezárását hozhatja az új szabályozás.

Elszabadultak az indulatok, miután Erzsébetváros különösebb hírverés nélkül elfogadta az új csendrendeletét, és ezzel jelentősen megnehezítette a bulinegyed szórakozóhelyeinek éjjeli nyitva tartását.

Niedermüller Péter kerületi polgármester a 2019-es választási kampányában hangsúlyozta, hogy meg akarja oldani a bulinegyed problémáját, ugyanis a zajszennyezés miatt az ott lakóknak zavarják az éjszakai pihenését. Azt ígérte, hogy megválasztása után azonnal pontot tesz az ügy végére, azonban ez akkor elmaradt. Győzelme után bejelentette, hogy kerekasztalt fog szervezni a szórakozóhelyek üzemeltetőinek, az Erzsébetváros belvárosában élők és a városvezetés részvételével, hogy mindenkinek jó, kompromisszumos megoldás szülessen. Akkor elmondta azt is, hogy

nem a bulinegyed megszüntetése vagy ellehetetlenítése a cél, hanem az, hogy Erzsébetváros belvárosa kulturális negyeddé váljon.

Hozzátette, hogy tervei szerint azok a vendéglátóhely tulajdonosok kapnának felmentést az éjféli zárásról, akik fellépnek a zajártalom ellen.

Forrás: Sutterstock

A kerekasztalon előkerülő, ajánlott eszközök és rendelkezések zömében megegyeznek azokkal, amelyeket utóbb a kerület elfogadott.

Múlt hét csütörtökön Erzsébetváros közgyűlése elfogadta az új csendrendeletet. Eszerint a vendéglátóhelyek a Király utca–Erzsébet körút mindkét oldalán a Rákóczi út–Károly körút által határolt területen csak akkor lehetnek nyitva 24 és 6 óra között, ha erre engedélyt kérnek és kapnak az önkormányzattól. Az engedély megszerzésének feltételeit keretes írásunkban ismertetjük.

Niedermüller Péter lapunknak elmondta, hogy a környéken lakók között van, aki örül az új rendeletnek, de kitörő örömujjongást nem kapott a döntésével kapcsolatban. Hogy hány ember lakik az érintett területen, pontosan nem tudta megmondani, mert ott sok a külföldi és az Airbnb lakás is. Azonban azt határozottan kijelentette, hogy a mostani rendelet nem lehetetleníti el a bulinegyedet.

Ez kell az éjszakai nyitva tartáshoz
A hely üzemeltetőjének szakértői véleménnyel kell igazolnia, hogy a szórakoztatóipari berendezésekbe, zenelejátszókba beszereltek egy teljesítményszabályozót, azaz limitert. Ez megakadályozza, hogy a megengedett hangerőt átlépjék. Emellett a 100 főt el nem érő befogadóképességű helyen automatikus ajtónak kell lennie, a 100 főt meghaladónál pedig zsilipes be- és kiléptető rendszernek kell lennie. A 150 főnél nagyobb befogadóképesség mellett a katasztrófavédelemhez is bejelentett forgalomszámláló szükséges. Ezek mellett az engedélyhez az üzemeltetőnek nyilatkoznia kell arról, hogy este 10 és reggel 8 között nem hozat árut a vendéglátóhelyre, és a vécét mindenkinek biztosítja, nemcsak azoknak akik fogyasztóvendégek. Ezzel azt akarják elérni, hogy a bulinegyed vendégei ne az utcán végezzék el a kisebb-nagyobb ügyeiket. Az üzemeltetőnek azt is meg kell oldania, hogy a vendége ne tudjon a szórakozóhelyről szeszes italt az utcára vinni. A vendéglátóhely üzemeltetőjének vállalnia kell azt is, hogy nagy nyomású tisztítóval naponta legalább egyszer lemossa a járdát. A külön nyitvatartási engedély megszerzése csak egy évre szól, ezután újra kérvényezni kell. Azok a helyek, amelyeknek az önkormányzattal szemben bírság-, díj- vagy adótartozása van, nem kaphatnak ilyen engedélyt.

– Szó sincs arról, hogy megöljük a bulinegyedet, csupán egyes magatartásformákat szeretnénk kizárni. Ilyen például az utcai alkoholfogyasztás, az utcára vizelés, szemetelés, prostitúció és a kábítószer-kereskedés. Ha ezek eltűnnek, akkor nem élvezhetetlen, hanem sokkal élvezhetőbb lesz a bulinegyed – magyarázta a polgármester.

Azt pedig egyértelműen kijelentette, hogy a rendelet úgy lett megalkotva, hogy a kisebb egységeknek ne kelljen ugyanazt teljesíteniük, amit a nagyobbaknak. – Értelemszerűen más szabályok vonatkoznak a kisebb helyekre mint a nagyokra. Például ahol 10 vagy 20 főről van szó, ott nincs szükség olyan beléptetőrendszerre mint a több 100 vendéget fogadó helyeknél. Ha nincs hangos zeneszolgáltatás, akkor nem kell limiter, de ha nincs járdarész, akkor a takarítás sem vonatkozik rájuk. A rendelet önmaga differenciálja ezt.

Mi lesz a kis helyekkel?

A VII. kerület minden idők legszigorúbb csendrendeleteként utalt a bulinegyed szabályaira Német G. Dániel, a Night Mayor BUD egyesület szóvivője, ahogy egy neve elhallgatását kérő, korábban egy szórakozóhelyen vezető pozíciót betöltő nyilatkozónk szerint is jobban ki kellett volna dolgozni a rendeletet.

– A személyes véleményem akkor az volt, és most is az, hogy ez egy „nesze semmi, fogd meg jól” rendelet, annak a látszatát teremti meg, hogy szigorú szabályozás (a lakók állva tapsolnak), miközben kőbalta módszer, igazából az egyeztetésre is csak a látszat miatt adtak, a lényegi részről és arról, hogy mi kerül a közgyűlés elé, már senkivel nem egyeztettek. Szerintem iszonyú káros, igazi vadkeleti tilcsukbe! Ezt sokkal jobban differenciálni kellene, sokkal mélyebb szinteken kitaláltnak kellene lenni, nem lehet ennyiféle helyre egyetlen szabályt hozni, a 10 fős art kávézóktól az ipari romkocsmákig. Most könnyű leszúrni mindenkit, mert éppen a földön fekszenek, az is lehet, hogy ez már a bulinegyed újrafelosztásának kezdete.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Nádas Patrik, a Fogasház egyik alapítója szerint nekik könnyű dolguk van – mivel egy nagy szórakozóhelyről van szó – a kritériumok egy részének már korábban eleget tettek, de a kisebbeknek komoly anyagi terhet jelenthet a rendelet.

– Az a legveszélyesebb, ha egy hely nem tudja kifizetni a rendeletben foglalt feltételeket, és bezár.

De szerintem az elkövetkező hetekben ki fog derülni, hogy mennyire fenntartható és kivitelezhető az, amit ebbe foglaltak – mondta Nádas.

Az ő szavait látszik igazolni, hogy a Hivatal nevű kis kávézó-kocsma tulajdonosai Facebook-oldalukon közölték a rendelet elfogadása után, hogy eladják a helyet. A kép mellé csak annyit írtak: meguntuk. Kerestük őket a bezárásuk pontos okaival kapcsolatban, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Mindenki megkapja az engedélyt?

A bulinegyed rendeletét már meghozták, de a szórakozóhelyek kaptak még két hónap türelmi időt. Így – koronavírus ide vagy oda – idén nyáron nem lesz látványos változás, de vannak, akik szerint ez a rendelet amúgy sem oldja meg a problémákat.

– Nem fog megoldást nyújtani a kocsmatúrák problémájára, amikor tömegesen vonulnak az utcán, ahogy nem fogja megoldani az utcán való italozást sem – kezdte Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője. – Attól függ az egész, hogy mennyire lesz ez betartatva. A rendészet létszáma egy fővel sem növekedett azóta, amióta a problémák fennállnak, tehát nem tudjuk, hogy kivel fogják betartatni – mondta Garai hozzátéve, hogy nem tudja elképzelni, hogy egyik napról a másikra erősebb rendőri jelenléttel fognak megjelenni az utcán a hatóságok.

Úgy látja, ez a rendelet leginkább azoknak nyújt segítséget, akik nem közvetlenül egy szórakozóhely felett laknak, ugyanis ők továbbra is ki lesznek téve a zajártalomnak, ami leginkább a mélynyomók rezgései miatt van.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

– A szórakozóhelyek részéről a munkacsoportban (azaz a kerekasztalon – a szerk.) a két nagy diszkónak a képviselői vettek részt. Azt el kell mondani, hogy nagyrészt az ő szájízük szerint történt a rendelet kialakítása, tehát olyan pont nem szerepel benne, amiről ők hallani sem akartak. Ilyen módon az ünnepnapok kérdését is elutasították, tehát például halottak napjakor is lesz buli – fogalmazott Garai, aki nem érti, hogy miért lázadnak ennyire a rendelet miatt, mivel februárban a veszélyhelyzeti felhatalmazáskor a polgármester egyszer már saját hatáskörben elfogadta, akkor senki nem volt felháborodva. Mint mondja, az sem igaz, hogy a szórakozóhelyeknek éjfélkor be kell zárniuk, mivel olyan kritériumok lettek megszabva, amit bármelyik szórakozóhely teljesíthet, így az engedélyt is megkaphatják.

– Ha lecsupaszítjuk a rendeletet a jogi szövegtől, akkor szinte semmi változás nincs a korábbiakhoz képest, csupán be kell szerelni egy limitert, valamint nem engedhetik az utcán italozni a vendégeket, göngyöleget nem mozgathatnak este 10-től, illetve nem használhatnak műanyag poharakat – magyarázta a képviselő.

Az új szabályozás tehát olyan kompromisszumnak tűnik, amellyel senki nem elégedett, viszont elhozhatja a kisebb helyek bezárását.

Dercsényi Dávid–Zsigmond Viktória

Legnépszerűbb cikkeink