Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Meghalt a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottja

Létrehozva:

A kormánynak is fontos, politikailag jelentős ügy harmadfokon folytatódik Pécsen, de immáron O. József nélkül.

Jövő szerdán folytatódik a Szeviép-ügy tárgyalása, a Pécsi Ítélőtábla a harmadfokú eljárást folytatja le, de az elsőrendű vádlott O. József nélkül, írja a Pesti Srácok, a férfi ugyanis meghalt. A harmadfokú eljárásra azért került sor, mert a felmentő, másodfokú ítélet után felmerült a bírák függetlenségének kérdése, fegyelmi eljárások indultak és Pécsett új eljárás indult a másodfokú ítélet hatályon kívül helyezésével a vélt csődbüntett miatt.

A Szeviép-ügyben a kormány leginkább Botka László szegedi polgármester felelősségét emelte ki. Lázár János egy videóban így fogalmazott: „A Szeviép sok-sok alvállalkozónak okozott csődöt, olyan cégeknek, akik a környéken közúti beruházásokat valósítottak meg.

A Szeviép a szegedi szocialista vezetés udvari beszállítója volt, valószínűleg hordta a szocialistáknak és Botka Lászlónak a pénzt. A pénz eltűnt a szocialisták és Botka László kezén, így az alvállalkozók nem kapták meg a pénzüket, nagyon sokan csődbe mentek.”

Igaz, a 24.hu kiderítette, hogy az egyik, 130 milliós kárpótlásban részesített cég a kérdéses, 2009-es évben nyereséges volt. Eddig egy cégről sem derült ki a cikk szerint, hogy tényleg csődbe ment volna a Szeviép miatt, holott a kormány még kárpótlási alapot is létrehozott a károsultaknak, sőt az érintett, önként jelentkező cégek mindegyike nyereséges volt, amikor a Szeviép csődöt jelentett.

A cég az M43-as autópálya építésének egyik fővállalkozója volt konzorciumi tagként, majd csődöt jelentett, nem fizetvén ki az alvállalkozókat.

Legnépszerűbb cikkeink