Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szombattól Putyin elvileg 2036-ig hatalmon maradhat

Létrehozva:

Július 4-én lép érvénybe a népszavazáson is megerősített orosz alkotmánymódosítás – közölte pénteken a Kreml. Vlagyimir Putyin már 20 éve hatalmon van, lehet még 16 extra éve.

Az alaptörvény változása lehetővé teszi Vlagyimir Putyin elnök számára, hogy 2036-ig az ország élén maradhasson.

Putyin elnöki vagy kormányfői minőségben immár 20 éve áll Oroszország élén. Az alkotmánymódosításra vonatkozó elnöki rendeletet aláírva Putyin pénteken Moszkvában egy parlamenti képviselőkkel tartott videokonferencián hangsúlyozta: a nép akaratának megfelelően a módosítások életbe fognak lépni.

A szavazásra jogosultak túlnyomó többsége támogatta a jogszabályi változásokat a szerdán véget ért egyhetes országos referendumon.

A szavazás résztvevőinek közel 78 százaléka mondott igent az alkotmánymódosításra.

Az elnöki hivatal diadalként könyvelte el a népszavazás eredményét, a rendszer bírálói viszont törvénytelennek és illegitimnek nevezték azt. Egy független megfigyelő csoport szerint a szavazáson számos szabálysértés történt, de a Központi Választási Bizottság szerint az eredményét befolyásoló jelentős esemény nem volt.

Az alkotmány további fontos módosításai, amelyekről a referendumon voksoltak:

az orosz elnök automatikus mentelmi joga bűnvádi eljárások esetére, az istenhittel kapcsolatos cikkelyek beiktatása és az azonos neműek közötti házasság törvénytelenné nyilvánítása.

A 206 módosításról szóló szavazást a Covid-19-járványra hivatkozva, a torlódások elkerülése érdekében egy egész hétre elnyújtották. A voksolást eredetileg április 22-én kellett volna megtartani, és a fertőzésveszély miatt halasztották nyárra.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink