Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hiába a védettség, a pusztulás szélén a Tündérhegyi Pszichiátria

Létrehozva:

Állami hitelből és a félretett 300 milliójából vette meg 4 éve igen nyomott áron Farkas Flórián sofőrje a Tündérhegyi Pszichiátria akkor még jó állapotú épületét, a hozzátartozó 7500 m2-es telekkel együtt. Az épület azóta gyors pusztulásnak indult, annak ellenére, hogy létezik egy kerületi rendelet, amit épp az ilyen esetek elkerülésére hoztak.

Az ügyről a Magyar Kétfarkú Kutyapárt írt fényképekkel bőségesen dokumentált cikket. Eszerint

  • a Preisich Szanatórium (vagy Tündérhegyi Pszichiátria) az 1900-as évek elején épült, rajta egy még mostani állapotában is impozáns villa és az azt körülvevő park, elég komoly kilátással a környező budai hegyekre.
  • Az épület 2016-ban egy állami árverésen kikiáltási áron, 509 millió forintért kelt el.
  • A 7460 négyzetméteres telken fekvő ingatlant Botlik Balázs cége, a Property Miracle Kft. vette meg. Ezt a céget erre a célra, két héttel az üzlet előtt alapították.
  • A cég a 300 millió forintnyi önerő mellé a Növekedési és Hitelbanktól kapott 200 millió forintnyi jelzáloghitelt a vásárláshoz.
  • A telek a XII. kerületi Béla király út mellett fekszik az erdőben, pazar panorámával, ezen a környéken 100 millió forint körül vannak az 1000 m2-es telkek, ilyen épületek nélkül is.
  • A cég tulajdonosa, Botlik Balázs Farkas Flórián és Fellegi Tamás sofőrje is volt.

A villa és kertje 2017-óta a kerületi önkormányzat rendelete alapján helyi védelem alá került, ami elvileg azt a célt szolgálná, hogy országos műemlék védelemmel nem rendelkező épületek is védettséget kapjanak helyi szinten. A rendelet lényege, hogy a védettséggel rendelkező ingatlanok esetében

a mindenkori tulajdonosnak gondoskodnia kell az ingatlan állagmegóvásáról, a felújítása során pedig eredeti, építéskori állapotba kerüléséről.

Ez viszont nem történt meg, az ingatlan őrizve nincs, a kerítés több helyen hiányzik. Az épület összes ablakát betörték mostanra és a tetőn át is ázik.

Ha a pusztulás tovább folytatódik, az épületnek nem marad más hátra, mint a lebontás, és akkor az értékes telekre bármi építhető lesz.

Legnépszerűbb cikkeink