Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Dialógust követeltek, majd elhúzták a kormány nótáját az SZFE-tüntetésen

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap

Több évfolyamnyi iskolai énekórával felért a budapesti Kossuth téren az SZFE gyors és merev átalakítása ellen tiltakozó tüntetés, a jelenlévők jól megdolgoztatták a hangszalagjaikat.

Nagyjából ezer ember tiltakozott a Kossuth téren a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának módja miatt – mint az egyik szervező elmondta, nem a reformok ellen vannak, hanem azok átverése, dialógus nélküli és gyors elrendelése ellen. Eközben a Parlamentben szavaztak az SZFE átalakításáról. A tüntetés elején felolvasták az öt pontjukat, öt követelésüket, amely biztosítaná a tanári gárda maradását és az iskola kiszámítható költségvetését, és követeli, hogy az iskola autonómiája megmaradhasson, és persze a rektorválasztás joga is.

Fotó: Pesti Hírlap

Ezután beéneklés vette kezdetét, hogy a megjelentek meg ne erőltessék a hangszalagjaikat, majd jöttek a dalok, amelyek szövegét a szervezők kiosztották, a Szomorú vasárnap dallamára egy olyan szöveg született, hogy „Szomorú délelőtt száz merész diákkal/Vártalak kedvesem valódi vitával/Álmokat kergető pénteken délelőtt/Kérésed hintája nélküled visszajött”. Az éneklés azért volt aktuális, mert Palkovics László ITM-miniszter az SZFE-delegációval lefolytatott tárgyalás után azt mondta, azt hitte, énekelni fognak a diákok. A tüntetők dialógust követelő transzparenseket mutattak fel.

A közönségben megjelent Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, momentumos politikus, Bősz Anett, Hajdu Szabolcs filmrendező, Báron György filmkritikus és Bródy János, aki egymás után állt oda a szelfire vágyó rajongókhoz.

Legnépszerűbb cikkeink