Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A múlt héten Észak-Európa fölött észlelt radioaktív felhő atomerőműből származhatott

Létrehozva:

Valószínűleg atomreaktorból származnak azok a radioaktív részecskék, amelyeket Észak-Európa fölött észleltek, de egyelőre nem tudni, hogy honnan erednek – közölte pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A részecskék megjelenése szokványos, a mértéke rendkívül csekély. 

A tájékoztatás szerint a térségbeli országoknak mind vannak atomreaktoraik, beleértve Oroszországot is, amely azonban tagadta, hogy onnan származnának az észlelt izotópok, írja az MTI.

A NAÜ beszámolója szerint a térségben kissé megemelkedett,

„nagyon alacsony mértékű” cézium és ruténium szintet mutattak ki,

ami nem jelent veszélyt az emberi szervezetre és a környezetre. Az ügynökség szerint ilyen radioaktív kibocsátás

akkor keletkezhet, amikor működik a reaktor, illetve ha karbantartást végeznek rajta.

Észtországban, Finnországban és Svédországban a múlt héten észlelték a részecskéket.

Aleksi Mattila, a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Központ (STUK) laboratóriumának vezetője azt mondta, hogy az

atomreaktor normális üzemmenete során is keletkezhetnek ilyen részecskék.

Hozzátette: ilyen részecskéket jellemzően évente egy vagy két alkalommal észlelnek, a jelenlegi eset sem tér el a szokványostól.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) Bécsben ugyancsak figyelemmel követte a részecskekibocsátást, és arra jutott, hogy több országban is keletkezhetett.

Sem a NAÜ-nek, sem a CTBTO-nak nincs joghatósága az ilyen esetek kivizsgálására a feltételezett helyszínen, mert a nukleáris biztonság a nemzetközi jog alapján nemzeti hatáskörbe tartozik. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink