Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

40 millió forintért űrutazást kínálnak, de ne higgyen nekik

Létrehozva:

Az űr széle 100 kilométeren van, amit Kármán Tódor kalkulált ki. Egy floridai cég 30 km-re visz fel nem kevés pénzért 2021-ben, és ezt kiáltja ki az űr szélének. 

Egy floridai cég azt tervezi, hogy embereket visz fel az „űr szélére”, 30 kilométer magasra fejenként 125 ezer dollárért (kb. 40 millió forintért) – írta az Index.

Forrás: Space Perspective

A Space Perspective 2021 elején szeretné elkezdeni a tesztrepüléseket, azután a tervek szerint néhány éven belül már élesben is lehet használni a járművet.

A hatórás űrutazások a floridai Cecil űrállomásról indulnának, de idővel a világ más pontjain is lennének indítóállomások. Egyszerre nyolcan utazhatnának egy kapszulában. Nagyjából két órát töltenének 30 kilométer magasságban a Földtől, majd aztán az óceánba csapódnának, hogy hajóval érjék el újra a szárazföldet – közölte a lap.

Forrás: Space Perspective

A terv azonban főként azért problémás, mert

a 30 kilométer még messze nem az űr széle.

Az asztronautika magassági határa 100 kilométerre van a földfelszíntől, ahol egy légijármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s) a fennmaradáshoz. Ez a Kármán-vonal, amit Kármán Tódor magyar-amerikai fizikus-matematikus  kalkulált ki.

A 30 kilométer még csak a légkör felső határát sem jelenti: az 55 km-re van onnan, 85 kilométer magasan a földfelszíntől.

A Space Perspective tehát felvihet embereket jó drágán, jó magasra, de nem az űrbe, és még csak nem is annak a szélére. (PH)

Legnépszerűbb cikkeink