Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Rekordot döntött a magyar filmipar

Létrehozva:

Magyarországon hamarosan újraindulnak a nemzetközi produkciók forgatásai.

Miközben 2019-ben rekordot döntött a magyar filmipar, az előző évhez képest majdnem 50 százalékkal, 164,4 milliárd forintra nőtt a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg – közölte a Nemzeti Filmintézet. Ezzel a hazai filmgyártás volumene már negyedik éve meghaladja a 100 milliárd forintot.

Közleményük szerint Magyarországon hamarosan újraindulnak a nemzetközi produkciók forgatásai is.

  • A Netflix néhány héten belül kezd forgatni, augusztusban visszatér a Dűne stábja és több élvonalbeli gyártó is előkészíti már a visszatérést a magyarországi stúdiókba.
  • A Nemzeti Filmintézet a forgatások biztonságos újraindításához közzétette COVID-19 ajánlását, melynek célja a filmipari dolgozók egészségének védelme.

„Magyarország továbbra is a kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, tapasztalt szakemberekkel és világszínvonalú stúdiókkal.

A járványveszély alatt folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással újraindulhasson a filmgyártás Magyarországon, amely a hazai és külföldi produkciókkal együtt mintegy 20 ezer embernek ad munkát. Elsődleges célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze. Kiemelt fejlesztésünk ennek érdekében a fóti stúdiókomplexum bővítése, a Kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében megvalósuló beruházás a tervezési szakaszba lépett” – nyilatkozta a közlemény szerint Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke.

Legnépszerűbb cikkeink