Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nagyon szűkszavú lesz mától a homeopátiás szerek reklámja

Létrehozva:

Megváltozik emellett a forgalomba hozataluk szabályozása is.

Változnak a homeopátiás készítmények forgalomba hozatalára vonatkozó szabályok: csak azok a homeopátiás készítmények tarthatták meg indikációjukat (terápiás javallatukat), amelyek kellő klinikai vizsgálati alátámasztottsággal rendelkeznek – közölte Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A hatóság közleménye szerint 2020. július 1. után a jelenleg engedéllyel rendelkező homeopátiás gyógyszerek közül

kizárólag az indikációval nem rendelkező homeopátiás készítmények lesznek Magyarországon forgalmazhatóak.

Ezen szerek reklámja a nagyközönség részére kizárólag a termék címkeszövegét tartalmazhatja, azon túl további információk megfogalmazása tilos.

A homeopátiás készítményekről emlékeztettek: hazánkban a homeopátiás készítmények engedélyezése – az európai uniós jogszabályokkal összhangban – kétféle eljárással történhet.

  • Az úgynevezett egyszerűsített eljárás a terápiás javallat nélkül forgalomba kerülő, nagy hígítású szerek esetében alkalmazható, ekkor a készítmény hatásosságát nem kell bizonyítani.
  • A „normál” eljárás a terápiás javallattal forgalomba kerülő homeopátiás szerek esetében alkalmazandó, ekkor – ugyanúgy, mint más gyógyszerek esetében – terápiás hatásosságát klinikailag is bizonyítani szükséges.

2019. január 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a Magyarország uniós csatlakozása előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek csak akkor hozhatók forgalomba, ha azok megfelelnek a gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó előírásoknak.

A jogszabály-módosítás 41 olyan, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszert érintett, amelyet az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt törzskönyveztek. A 2019-es év folyamán 22 ilyen, indikációval rendelkező homeopátiás gyógyszer esetében kérelmezte a forgalomba hozatali engedély jogosultja a forgalomba hozatali engedély visszavonását, 8 esetben pedig elindította a javallat nélküli, egyszerűsített törzskönyvezési eljárást a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. 6 termék esetében az egyszerűsített törzskönyvezési eljárás még 2019-ben lezajlott, valamint az engedélyek kiadása is megtörtént.

Legnépszerűbb cikkeink