Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Mától minden számlára rálát az adóhivatal

Létrehozva:

Becslések szerint eddig 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott az államkasszába az Online Számla rendszer.

Ma lép hatályba az Online Számlarendszer, amely nemcsak az áfabevallások elkészítésében segít, hanem megfékezheti a feketegazdaság szereplőit – tájékoztatta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. Hozzátette, hogy ezzel az adóelkerülés lehetősége a kisebb üzleteknél is minimálisra csökkenhet.

Tegnapig a vállalkozások csak azoknak számláknak az adatait küldték el elektronikus úton az adóhivatalhoz, amelyeket cégek részére állítottak ki, és amelyek áfatartalma elérte a százezer forintot. Mától az összeghatár megszűnik, így az adóhatóság elvben a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított minden számla adatát látja.

Szakmai becslések szerint az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott, emellett a rendszer kiterjesztése is több tízmilliárd forinttal növelheti az államkasszát. Eddig havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat a NAV-hoz, amelyek összege 1200 milliárd forint volt.

Az államtitkár szerint a NAV szeptember 30-ig nem bírságolja meg azt a vállalkozást, amelyik még nem állt át az Online Számla rendszerre, mint fogalmazott: most a regisztráció a lényeg.

Izer elmondta, hogy a számlarendszer egyrészt segít az áfacsalások visszaszorításában, másrészt a vállalkozásokat a digitális megoldások bevezetésére ösztönzi, harmadrészt pedig miután az adóhivatal gyakorlatilag minden számláról adathoz jut majd, lehetővé válik, hogy a hatóság áfabevallási tervezetet készíthessen a vállalkozásoknak.

Legnépszerűbb cikkeink