Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Koncert az autóból – külön frekvencián, óriáskivetítőn

Létrehozva:

Kép forrása: Müpa

Kedden mutatták be a Müpa újítását: komolyzenét, jazzt és könnyűzenét is lehet nézni és hallgatni saját autónkból, és egy kocsiban bármennyien ülhetnek egyetlen jegy áráért. Kipróbáltuk. Furcsa volt, de gyorsan megszokható, sőt megvannak az előnyei is.

A kerékpárt lekötöttem, megérkeztem az autósmoziba. Kedd este, 8 óra előtt 5 perccel vagyunk. Ahogy előzetesen ígértem, szóltam a hostesseknek, hogy én vagyok az az újságíró, aki nem volt képes autóval jönni (mert nincs autóm). Nem jártam rosszul. Két perc múlva már egy Lexusban találtam magam (a pontosság kedvéért: NX300H, hybrid), hiszen ez a márka a Művészetek Palotájának stratégiai partnere. Persze a popcorn és a hideg üdítő sem hiányzott. Légkondi beindítva, beszálltam.

Káel Csaba / Kép forrása: Müpa

A szimfonikus zenekar tagjai már bent álltak a koncertteremben. Pedig a Müpa körbe volt kordonozva, mi, a nézők a parkolóban, az autókban várakoztunk, nekünk az épületbe esélyünk sem lett volna bejutni. Az egyik szervező még egyszer megkérdezte, kényelmes-e az ülés az autóban (természetesen távirányítóval mozgatható előre és hátra), és elég hideg-e a légkondi. (Az volt). Két perc múlva pedig Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója beszélt, aki szeretettel üdvözölte az újságírókat a Müpa mától induló autós koncertjeinek a bemutatóján.

Átalakuló kultúrafogyasztás
Mint ismert, a többi rendezvénytérrel együtt a Müpának is be kellett zárnia március 16-án, pedig az egész évad meg volt már tervezve, de mindent át kellett tervezni, mondta el Káel Csaba. De szerencsére rengeteg biztató emailt kaptak a követőktől, a Müpa pedig a bezárás kezdetétől próbált innovatív lenni: megnyitották médiatárukat a közönség előtt, a nagy sikerű Müpa Home online közvetítéssorozat után újabb formabontó megoldást kínálnak az autóskoncertekkel. Talán senki nem gondolta volna még januárban, hogy júliusban egy autóból fogunk koncertet nézni és hallgatni, mint a ‘70-es években, a Balatonnál nyáron, csak akkor koncert helyett mozi volt. És megvan ennek a maga előnye: koncertnézés közben nem kell csöndben maradni, lehet enni, inni, beszélgetni, és mégsem zavarunk senkit.

Aztán el is indult a koncert. Az élmény meglepően jó: az autó előtt óriási kivetítő, ezen lehet nézni a műsort. Tipp profiknak: nem célszerű a hátsó ülésre ülni, mert keveset látni, az anyósülésről viszont remek a kilátás. A koncertet magát az autó rádióján, a helyszínen megadott FM-sávon lehet hallgatni. Kifejezetten jól szólt, a koncertélmény pedig szokatlanul eredeti.

„Köszönöm, érzem, látom a lelki szemeim előtt a tapsot!”

– üzente a kivetítőn keresztül a Lóci játszik énekese, azaz Csorba Lóránt az első szám után a nézőknek, hallgatóknak. Maga is bevallotta, hogy kicsit furcsán érzi magát a helyzetben, de ő is úgy vélte: hamar megszokható, és várja a folytatást, hiszen a következő hónapban a nagyközönség előtt is fel fog lépni a Müpa autós koncertjének nézői előtt.

Lóci játszik / Kép forrása: Müpa

A Müpa parkolójában járművenként 4000 forintért lehet koncertet nézni, a parkolóban 130 autó fér el. Egy kocsiban bármennyi utas tartózkodhat – pontosabban annyi, ahányan a személyautóban hivatalosan elférnek. A júliusi autós koncertprogram egyebek mellett olyan könnyűzenei fellépőket tartalmaz, mint a Budapest Bár, a Péterfy Bori & Love Band, Barabás Lőrinc, Hungarian All Star Big Band, Szakcsi Lakatos Béla, de a klasszikus zene kedvelői Puccinit, Mozartot, Brahmst és Lehárt is hallgathatnak.

Legnépszerűbb cikkeink