Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Legalább 200 ezer ember veszítette el a munkahelyét Magyarországon

Létrehozva:

Pedig a statisztika még nem is tartalmazza a mikrocégeket. Orbán Viktor is rossz számot hangoztatott a Parlamentben hétfőn – alacsonyabbat. 

A KSH adminisztratív adatai alapján áprilisban 200 ezerrel alacsonyabb volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint egy évvel korábban – közölte a Portfolio.

  • A koronavírus-járvány időszakában a vállalati szféra épített le, míg a költségvetés tartotta a létszámot.
  • Az alkalmazásban állók létszáma csaknem 200 ezer fővel, 6,4%-kal csökkent áprilisiban az előző év azonos időszakához képest.
  • Márciusban és áprilisban összesen 172 ezer fős csökkenést mért a hivatal a foglalkoztatotti létszámban, így a hónap végén 2 millió 895 ezer fő volt alkalmazásban.

A lap szerint ez nagyon gyors leépítési hullámot jelez: a foglalkoztatottak száma 2018-as szintre süllyedt a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok, az állami szféra és a nonprofit szektor esetében. Vagyis még ennél is nagyobb lehetett a leépítési hullám, hiszen

a statisztika nem tartalmazza az 5 fő alatti cégeket.

A legnagyobb leépítést a koronavírus-járvánnyal leginkább érintett szektorban, a szálláshely-szolgáltatásban láthatjuk, itt 45 ezer fővel kevesebben dolgoznak a februárihoz képest. De 20 ezer feletti volt a létszámcsökkenés az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben is.

Orbán Viktor a Parlamentben tegnap még kioktatta Szabó Tímea Párbeszéd-frakcióvezetőt, hogy csak 130 ezer ember vesztette el az állását, ne túlozzon.

(Portfolio, PH)

Legnépszerűbb cikkeink