Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A bántalmazó korszak után új szemlélet az egyik legnevesebb balettiskolában

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Fotó: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Modernizálja balettiskoláját a bécsi Állami Operaház.

Gyermekközpontúvá változtatja az intézményt az után, hogy decemberben egy vizsgálat feltárta a balettakadémián zajló durva oktatási módszereket, verbális bántalmazásokat, valamint az irányítás és a minőségi munka teljes hiányát – jelentette be hétfőn az operaház vezetése.

A jelentés készítői úgy vélték, hogy a „gyerekek jóléte veszélyben forog”, mert az intézmény nem szentel kellő figyelmet az előadások, a próbák és az iskolai teljesítmény miatt rájuk nehezedő nyomásra. A vizsgálat után leváltották a bécsi Állami Operaház balettiskolájának ügyvezető igazgatóját a súlyos hiányosságok és a diákok jólétét fenyegető gyakorlatok miatt.

Az akadémia megújítása jegyében a tanrendben „figyelni fognak a gyermekek személyes fejlődésére, és számos intézkedést hoznak annak érdekében, hogy megvédjék fizikai és mentális jólétüket” – olvasható az új koncepciót ismertető dokumentumban. „A diákok biztonságos, kreatív és magas szakmai színvonalú környezetben dolgozhatnak, hogy a lehető legszélesebb körben fejlődhessenek” – közölte Krisztiana Sztefanu, az intézmény új görög igazgatója közleményében.

A jelenlegi oktatók maradhatnak az akadémián, ha a következő évben értékelésük pozitív lesz.

A dokumentum szerint nagy hangsúlyt helyeznek a diákok biztonságára is, a javaslatok között szerepel, hogy valamennyi oktatóteremre tegyenek üvegajtót, és cseréljék ki a termek régi padlóit, amelyek veszélyesek a táncosokra nézve.

Az 1771-ben alapított balettakadémiának, amelynek egykori hallgatói közül ma sokan a londoni Királyi Balettben és a New York-i American Ballet Theatre-ben táncolnak, jelenleg nagyjából 130 diákja van, a 10 és 18 év közötti fiatalok csaknem 80 százaléka külföldről érkezett. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink