Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az ENSZ a ciszjordániai annexiós tervek leállítására szólította fel Izraelt

Létrehozva:

ENSZ
Forrás: Wikipedia

Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztos a ciszjordániai annexiós tervek leállítására szólította fel Izraelt hétfőn, és jelezte, hogy megítélése szerint a területek bekebelezése jogsértő lenne – írja az MTI.

Figyelmeztetett, hogy Ciszjordánia egyes részeinek tervezett izraeli annektálása halálos összecsapásokhoz vezethet.

„Az annexió illegális. Punktum” – hangsúlyozta közleményében Bachelet. „Komolyan aggódom, hogy akár a legkisebb terület elcsatolása is fokozott erőszakhoz vezethet, illetve emberéletekbe kerülhet, miközben falakat húznak fel, biztonsági erőket telepítenek és a két lakosság egyre közelebb kerül egymáshoz” – tette hozzá.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz az annektálás.

A különböző palesztin szervezetek már tüntetésekre, az úgynevezett „Harag napjára” szólítottak fel szerdára az izraeli tervek elleni tiltakozás jegyében.

Izrael az eredeti elképzelések szerint július elsejével a leendő palesztin állam nagyobb részének szánt Ciszjordánia mintegy 30 százalékára tervezi kiterjeszteni szuverenitását, összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére. A tervet a palesztinok és az arab országok is elutasítják.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink