Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tömegesen csaltak Pakisztánban a pilótaengedélyekkel

Létrehozva:

A hatóságok a 97 halálos áldozatot követelő májusi karacsi repülőgép-szerencsétlenség miatt indított vizsgálatok nyomán bukkantak a gyanús esetekre.

Pakisztánban 262-re nőtt azoknak a pilótáknak a száma, akiket eltiltottak a repüléstől, mivel lehet, hogy csalással szerezték meg pilótaengedélyüket – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Gulam Szarvar Hán pakisztáni repülésügyi miniszter.

A pakisztáni hatóságok a 97 halálos áldozatot követelő májusi karacsi repülőgép-szerencsétlenség miatt indított vizsgálatok nyomán bukkantak a gyanús esetekre.

Jelenleg a Pakistan International Airlines (PIA) állami légitársaság 141, az Air Blue kilenc és a Serene Airline tíz pilótája érintett, a többiek repülőklubok és charterjáratokat üzemeltető cégek pilótái. A miniszter szerint az egyes társaságokkal és klubokkal közölték, hogy ezeknek a pilótáknak az engedélyei gyanúsak, ezért nem engedhetik őket repülni.

  • Hán beszélt arról is, hogy az érintettek többsége helyi légitársaságoknak dolgozik, de vannak, akik külföldi vállalatok alkalmazásában állnak.
  • Eddig 28 esetben igazolódott be a gyanú. A kérdéses pilótaengedélyeket 2010 és 2018 között állították ki.
  • Hán büntetőeljárással fenyegette a csalással szerzett pilótaengedélyek tulajdonosait. Hozzátette: a pakisztáni polgári légiközlekedési hatóság (CAA) öt tisztségviselőjét is felfüggesztették, akiket az engedélyek szabálytalan kiállításával gyanúsítanak.
  • Hán hangsúlyozta, hogy a légiipar átszűrését célzó intézkedések remélhetőleg eleget tesznek a nemzetközi szervezetek elvárásainak.

Abdullah Háfiz Hán, a PIA szóvivője csütörtökön közölte, hogy a légitársaság eltiltja a repüléstől pilótáinak harmadát, mert lehet, hogy csaltak a vizsgákon azzal, hogy helyettük mások végezték el a teszteket.

A pakisztáni légitársaság május 22-én Lahorból Karacsiba tartó Airbus A320-as típusú repülőgépe leszállás előtt zuhant le a karacsi repülőtér közelében. A gépen 91 utas és a nyolc fős legénység tartózkodott, a szerencsétlenséget ketten élték túl.

A történtekért a pilóták elbizakodottsága és a légi irányítás gondatlansága tehető felelőssé – mondta Gulam Szarvar Hán pakisztáni repülésügyi miniszter szerdán. A miniszter elmondta, hogy a feketedoboz adatainak franciaországi elemzése során kiderült:

a pilóta és a másodpilóta egyáltalán nem figyelt oda a landolásra, és végig a koronavírus-járványról, illetve érintett családtagjaikról beszélgettek.

Az utóbbi évtizedben mintegy 450 ember esett áldozatul repülőgép-szerencsétlenségeknek Pakisztánban. A vizsgálatok négy esetből háromban emberi hibára vezették vissza a történteket. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink