Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Éjfélkor bezár a bulinegyed – megszavazták a rendeletet

Létrehozva:

Elfogadták a bulinegyedbeli csendrendeletet Erzsébetvárosban. 60 napos türelmi idő után éjfél és reggel 6 óra között a legtöbb üzlet nem tarthat majd nyitva. A polgármester szerint nincs szigorítás, a helyeknek nem tetszik a döntés.

A lakosság érdekeit védő korlátozásokat fogadott el Budapest VII. kerületének önkormányzata. A csütörtökön megszavazott rendelet kimondja: néhány kivételt leszámítva az önkormányzat területén lévő üzletek éjfél és hajnali 6 óra között nem nyithatnak ki.

A rendelet a vendéglátóhelyként és a boltként működő üzletekre egyaránt vonatkozik. A kivételek:

  • a szállodákban működő üzletek;
  • azok az üzletek, amik este 10 és hajnali 6 között nem árulnak alkoholt;
  • azok a vendéglátóhelyek, amik a Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út–Károly körút által határolt területen belül vannak, külön engedélyt kérnek az önkormányzattól, és meg is kapják azt.

Az adott területen belül található vendéglátóhelyeknek a kérelem benyújtásához lényegében azokat a kritériumokat kell teljesíteniük, amelyeket a kerületet vezetése eddig is hangoztatott. Így például

nem engedhetik a vendégeknek, hogy az utcán italozzanak, a mellékhelyiségre bárkit be kell, hogy engedjenek, és nem rakodhatnak éjjel. Mérniük kell továbbá a zajszintet és takarítani az utcát.

Miközben a bulinegyedként elhíresült Belső-Erzsébetváros évről évre egyre több turistát vonzott, a prosperáló üzletek egyre több kellemetlenséget okoztak a városrész még megmaradt lakóinak. A tavaly polgármesterré választott Niedermüller Péter választási ígéretei között szerepelt a kocsmák működésének és a rövidtávú lakáskiadásnak a szabályozása is.

Ugyanakkor Niedermüller korábban elmondta, nincs szó szigorításról:

„a teraszok nyitva tartását az erzsébetvárosi önkormányzat 2012. évi rendelete szabályozza. Ezen a rendeleten a jelenlegi önkormányzat egyetlen betűt sem változtatott.”

Nem elégedett a döntéssel a bulinegyed problémáival foglalkozó vállalkozókat tömörítő Night Mayor Budapest Egyesület szóvivője. Németh G. Dániel szerint nem időszerű az önkormányzat döntése, különösen, mert az a koronavírus előtti állapotokra reagál. (Hvg)

Legnépszerűbb cikkeink