Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Túlbiztosítottuk magunkat lélegeztetőgépből, eladjuk a felesleget

Létrehozva:

A lélegeztetőgépek beszerzéséről – és a fölödleg eladásáról – Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára beszélt az M1-en.

„El akartuk kerülni azt, amit több nyugati országban láttunk, hogy az orvosnak kelljen eldönteni, kinek jut lélegeztetőgép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia” – mondta el az államtitkár az M1 Ma este című műsorában.

Hozzátette: a szakemberekből álló csoport azt mondta, hogy tömeges fertőzés esetén 8500 ember egyidejű lélegeztetésére is szükség lehet, az Operatív Törzs pedig a lehető legrosszabb forgatókönyvre is fel akart készülni, ezért döntöttek úgy, hogy 10 ezer gépre van szükség. Mivel azonban óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért – és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik – több mint 16 ezret rendeltek azért, hogy 10 ezer biztosan beérkezzen. A megrendelt gépek értéke több mint 300 milliárd forint, a szükséges anyagi forrás rendelkezésre állt, hiszen „emberélet nem múlhat pénzen”.

A beérkezett gépek közül azokat, amelyekre itthon nincs szükség, értékesíteni fogjuk, már vannak is érdeklődők Afrikából és Ázsiából – árulta el Menczer.

 

Legnépszerűbb cikkeink