Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A sportfavágó erdész szerint hozzá kell szoknunk a medvékhez

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Medvét észlelt Bakó Norbert a Nógrád megyei Érsekvadkert határában. Az ifjúsági vb-ezüstérmes sportfavágó rendes hétköznapokon erdőn dolgozik, de neki is újdonság volt az új lakó.

Erdészként dolgozik, így futott össze a medvével munka közben. Pontosan hogyan is történt a találkozás?
A családunk erdőgazdálkodással és fakitermeléssel foglalkozik. Péntek délután Érsekvadkert és Dejtár között a Lókos-patak mellett, autóval mentem ki a területre, amikor az egyedül lévő medvével találkoztam. Egy akácos mellett egy kanyarban találkoztam vele, ahogy hajtottam be a kanyarba, akkor láttam meg. Úgy tíz méterre lehettem tőle. Valószínűleg hallotta, hogy valami közelít, mert amikor odaértem, már két lábon állt. Ahogy nyújtózkodott, szerintem a terepet kémlelte, észlelhette, hogy valami közelít felé. Hirtelen nem tudtam hová tenni a dolgot, hogy most vadászt látok, túrázó embert vagy medvét, mert nem nagyon volt még példa errefelé erre. 40 másodpercig néztük egymást, aztán hasra vágta magát és elszaladt. Utána mentem az autóval, hogy tudjak felvételt csinálni róla. Olyan 50 méter után beértem. Mielőtt a medve befutott a bokrok közé, még egyszer megállt, én meg megnéztem újra, hogy mi az.

Bakó Norbert érsekvadkerti otthonának udvarán 2015-ben. Sportfavágóként második helyezést ért el a Firenzében megrendezett Ifjúsági Világbajnokságon / Fotó: Komka Péter/MTI

Pár éve már jelentek meg medvék a megyében, a Nógrád megyei medvéknek még saját közösségi oldaluk is van, ahol hírt adnak az észlelésekről. Meglepte önöket, hogy a környékükön is megjelent?
Hallottuk, hogy láttak medvét, hiszen itt van mellettünk Szlovákia, szokták mondani, hogy lejönnek az Alacsony-Tátrából. De ezen a környéken még nem voltak.

Hogyan kell viselkednie az embernek, ha medvével találkozik?
Ha kocsiból látjuk meg, mint az én esetemben, akkor annyi, hogy ne ingereljük, és így viszonylag biztonságban vagyunk. Ha gyalog vagyunk, túrázunk, akkor lehetőleg hangosan tegyük, hogy a medve hamarább észrevegyen bennünket, mint mi őt, nehogy valahogy megrémisszük. Ha bocsa van, akkor tud agresszív lenni, vagy ha esetleg úgy érzi, hogy sarokba van szorítva. A medve egyébként úgymond barátságos, mert nem mi vagyunk az ellensége.

Kell szólni valakinek medveészlelés esetén?
Ezt mi sem tudtuk pontosan, nem voltunk erre felkészülve. Az illetékes vadásztársaságnak jeleztük, hogy medve van a területen, és a vadásztársaság vette fel a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Parkkal, amelynek vannak olyan szakemberei, akik a hasonló esetekkel foglalkoznak. Ők tegnap voltak nálunk, körbejárták azt a területet, ahol én is találkoztam a medvével, és készítenek erről egy dokumentációt.

Esetleg kilőhetik az állatot? Vannak óvintézkedések, amiket kötelező betartani?
Nem gondolnám, hogy kilövik, én úgy tudom, hogy fokozottan védett. A községben viszont ki fogják plakátolni, hogy mi a teendő, ha medvével találkozunk.

A környékbeliek hogyan reagáltak a hírre? Tapasztalható riadalom, aggódás?
Akikkel én találkoztam, azok érdeklődtek, megnézték a videót, hogy tényleg medve van-e rajta. Más országokban, Szlovákiában, Romániában együtt élnek már a medvével, de nekünk ez még egy új dolog.

Mit szólna ahhoz, ha mindennapos látvánnyá válnának a medvék a környéken?
Nyilván nem örülnék neki, hiszen én is naponta kint dolgozom, de hát hozzá kell szokni ahhoz, hogy visszatérnek a medvék.

Legnépszerűbb cikkeink