Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Pikó András hamis vád miatti feljelentéssel fenyegeti Kocsis Mátét

Létrehozva:

Sem a NAIH, sem a BRFK nem talált tiltott adatkezelésre utaló jelet az önkormányzati választás előtti kampányban nagy port felverő ügyben. Pikó András most alig burkoltan feljelentést helyezett kilátásba a Facebookon emiatt. A kormányoldal már egy menzaüggyel támadja Pikót. 

Pikó András összeszedte az eljárásokat és végkimenetelüket, amelyek a 2019 szeptemberi, házkutatással is egybekötött ügyhöz kapcsolódtak. A hatóságok tiltott adatkezeléssel vádolták Pikót és kampánycsapatát, azzal vádolták, hogy az ajánlóívekből tiltott módon adatbázist épít.

Pikó most közölte a Facebookon azt a határozatot, mely szerint a BRFK után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is megszüntette az eljárást.

A VIII. kerületi polgármestert és kampánycsapatát a Fidesz frakcióvezetője tavaly ősszel vádolta meg azzal, hogy törvénytelenül kezelte a választók személyes adatait, illetve törvénytelen listát készítettek. Pikó ehhez annyit fűzött hozzá,  „A leírt tények alapján a hamisan megvádoltaknak és érintetteknek nemcsak alkotmányos joguk, hanem

erkölcsi kötelességük is az ügyben a hivatalos lépéseket megtenni.”

Továbbá idézte  a NAIH végzését a hamis vádról:

„Mind a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mind pedig a NAIH hatóságnak minősül. A Btk. 268. § (1) és (2) bekezdése rögzíti a hamis vád bűncselekményének törvényi tényállását. Ennek értelmében: „268. § (1) Aki mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol, bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2)

A büntetés 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés, ha hamis vád alapján az érintett ellen büntetőeljárás indul. „

Amivel alig burkoltan feljelentéssel fenyegette meg Kocsist.

A Fidesz már újabb ügy miatt támadja Pikót: Kocsis Máté kedden azzal gyanúsította meg a VIII. kerületi polgármestert, hogy az általa „egyedül kiválasztott külföldi cég lejárt alapanyagokból főzött a kerületieknek a józsefvárosi menzán”.

(PH)

Pikó András polgármester

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) Budapest… VIII. Kerület Helyi Választási Bizottságának (HVB) bejelentése alapján eljárást indított, miszerint Pikó András polgármesterjelölt a személyes adatokat jogosulatlanul kezelte és adatbázist hozott létre a 2019. évi önkormányzati választással összefüggésben. A NAIH 2020. május 18. napján kelt jogerős végzésében a hatósági ellenőrzést ekörben felelősség megállapítása nélkül lezárta.

Legnépszerűbb cikkeink