Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egymilliárdot bukott az állam, mert nem igényelte vissza a pénzt időben a fideszes Simonka képviselőtől

Létrehozva:

Mindezt egy Transparency International-féle adatigénylésből derült ki.

Pert nyert a magyar állammal szemben a Transparency International Magyarország egy, a Fidesz vád alá helyezett országgyűlési képviselőjével, Simonka Györggyel kapcsolatos ügyben.

A jogerős ítélet arra kötelezi a Magyar Államkincstárt, tisztázza mi lett a Békés megyei kormánypárti politikus zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó cégének nyújtott tetemes állami támogatás sorsa. Az egykor Simonka és felesége irányítása alatt működő, mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. több mint egymilliárd forint közpénzt kapott a már megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), amelynek az államkincstár a jogutóda.

A kormányzati kommunikáció szerint a pénzt az állam rögvest visszakövetelte,

amint a cég felszámolás alá került, és igényét a kijelölt felszámolónak is bejelentette, csakhogy ennek nyilvános nyoma nem volt. A részleteket az államkincstár közérdekű adatigénylésre nem tisztázta. A perben végül arra kötelezte a bíróság az államkincstárt, hogy

adja ki a kért adatokat.

Így derült ki, hogy az állam valóban több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelte el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szemben, és a követelését a felszámolónak is bejelentette.

Csakhogy a hitelezői nyilvántartásba „határidőn túli” besorolással került az állam követelése.

Magyarán az állam kicsúszott a határidőből. A Transparency International szerint mindez azt jelenti, hogy

nincs esély az államkincstár további egymilliárdos követelése valaha megtérüljön.

Mint azt a 24.hu feltárta, a felszámolási eljárás során a vagyont éppen Simonka György környezete vásárolta vissza kedvezményes áron.

Adalék, hogy nemrég Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, a parlamentben törvényt módosítottak Simonka György kezdeményezésére – a Fidesz később tagadta, hogy Simonka kedvéért történt volna mindez, de tény, az ő cégei is jól jártak volna a módosítással. A politikus a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményeit igyekezett tompítani, főként el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetni. (24.hu)

Legnépszerűbb cikkeink