Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kitették az Index főszerkesztőjét a lap igazgatóságából

Létrehozva:

Mert Dull Szabolcs mert belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé. Főszerkesztőként a helyén marad. Távozhat viszont Pusztay András vezérigazgató. A szerkesztőségben senki nem kételkedik, hogy politikai szándékok állnak a bejelentett változások háttérben.

Hétfő délelőtt rendkívüli állománygyűlést tartottak az Index.hu óbudai szerkesztőségében. A céget tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László itt tájékoztatta az újságírókat az elmúlt napok eseményei nyomán kialakult helyzetről. Bodolain és a szerkesztőség tagjain kívül még Pusztay András vezérigazgató volt jelen, írja a 444.

Az ülésre azután került sor, hogy a szerkesztőség egységesen tiltakozott a cég igazgatósága elé került javaslat miatt, ami átalakította volna a lap működését, és lényegében külső cégekbe szervezte volna ki a rovatokat. Át is állították az Index függetlenségét jelző mutatót a szabadindex.eu oldalon.

A javaslatot Gerényi Gábor vitte be az igazgatóság elé, az Index pénzügyeit a háttérből irányító Vaszily Miklós javaslatára. Gerényi Gábor régi motoros az internetes lappiacon, jelenleg az azonnali.hu társtulajdonosa, aki részt vett az Index alapításának folyamatában, de nyolc éve nincs köze az újsághoz.

A rendkívüli állománygyűlésen Bodolai csillapítani próbálta a feszültségeket, és közölte, hogy Gerényi tervét nem tárgyalja végül az igazgatóság, és a továbbiakban már nem vesz részt  tanácsadóként az igazgatóság ülésein.

Bodolai bejelentette azt is, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát megszünteti, mert belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé.

A főszerkesztői posztról nem mentette fel.

Más konkrétum a gyűlésen nem hangzott el, de a jelek szerint elképzelhető, hogy távozik Pusztay András vezérigazgató is az állományülésen elmondta, hogy olyan igazgatósági határozat született múlt héten, amit

nem tud lelkiismerete szerint végrehajtani.

A kérdésre, hogy emiatt távozik-e, az ülésen nem adott egyértelmű választ. Pusztay hétfőn nem akart még nyilatkozni az ügyben.

A feszültség ezzel együtt is valamennyit enyhült a gyűlés végére.

Az Indexet működtető Index Zrt., benne az újságírókkal, egy alapítvány, a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában áll. Ezt vezeti Bodolai László kuratóriumi elnökként. De a cég szerződéseit és hirdetéseit az Indamedia-csoport kezeli, azaz pénzügyileg a lap ki van szolgáltatva egy tőle papíron független vállalatnak. Ennek élén áll a hatalom embere, Vaszily Miklós.

Vaszily – az MTVA és az Echo TV egykori vezérigazgatójának, a TV2 igazgatósági vezetőjének – márciusi érkezése után várható lehetett, helyzet lesz az Index körül, írja a lap.

A szerkesztőségben van, aki Bodolait hibáztatja, amiért engedte idáig eszkalálódni az ügyet – azzal együtt, hogy a megkérdezettek közül

senki nem kételkedik, hogy politikai szándékok állnak a háttérben.

(444)

Legnépszerűbb cikkeink