Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Elmagyarázzák a serdülőknek, mikor érdemes betegségre gyanakodni

Létrehozva:

Online tartják idén a a Semmelweis Egészség Napokat, hogy az információk könnyebben eljussanak majd a modern elektronikai eszközök iránt fogékony, de orvoshoz fordulni szégyellő kamaszokhoz.

Betegséggel kapcsolatos árulkodó jelzés lehet:

  • a megmagyarázhatatlan fogyás,
  • a láz,
  • a fáradékonyság,
  • a szokatlan fájdalom,
  • csomók megjelenése a testben
  • az anyajegyek megváltozása.

„Ha valaki ilyesmit tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz! Figyelmeztető jel, ha egy gyerek úgy érzi, fáj a csontja és az egy hétnél tovább tart, függetlenül attól, hogy érte-e sérülés vagy sem. Tipikus eset, amikor vakuval történő fényképezésnél valakinek

az egyik szeme nem vörösen, hanem sárgás-fehér színben csillog.

Ez az árnyalat arra utalhat, hogy a szemben daganat alakulhatott ki, és érdemes szakemberhez fordulni. Jellegzetes szemészeti daganat a retinoblastoma, azaz ideghártya-daganat, amely döntő többségében kisgyerekeknél fordul elő. Ha valaki kancsalít, akkor azonnal szemészhez kell fordulni, és a szakember alapos, pupillatágítással járó vizsgálat végez. A szemgolyó belsejének részletes vizsgálatára van ilyenkor szükség” – hangsúlyozta Csóka Monika, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense.

A Semmelweis Egészség Napokon a laikus érdeklődők számára is érthető módon magyarázzák el a szakemberek, hogy mikor érdemes betegségre gyanakodni.

Sokszor nehéz a döntés, hiszen apró csomók, akár jóindulatú elváltozásból is adódhatnak. A betegségek korai stádiumában való felfedezésével ugrásszerűen megnőhet a gyógyulási esély. Ilyenkor többnyire kevesebb kezeléssel lehet ugyanolyan gyógyulási eredményt elérni.

A június 25-i Semmelweis Egészség Napok online formában történő megtartásával azért is lehet könnyebben eljutni a kamaszokhoz, mert az előadások videói később is megtekinthetőek, és azokat az iskolák is felhasználhatják oktatási célokra – fűzte hozzá dr. Csóka.

A Prevenció a gyermekgyógyászatban című digitális eseményen a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai olyan témákat dolgoznak fel előadásaikban, amelyek a mindennapi életben is fontosak lehetnek. Ezek közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség, részben pedig a reumatológia és a daganatos betegségek. Utóbbinál nagyon fontos, hogy mindenki időben észrevegye az első figyelmeztető jeleket. A klinika gyógyító tevékenységének egyik szakterülete a hemato-onkológia. Itt alakult meg korábban az országos gyermek-hematológiai és onkológiai hálózat. Az interaktív, lakossági, népegészségügyi rendezvénysorozat továbbra is ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2020. június 25., csütörtök 4 óra

A programok regisztrációkötelesek, az online részvételhez a Zoom szükséges. A részletes program és a regisztráció ide kattintva érthető el. (semmelweis.hu)

 

Legnépszerűbb cikkeink