Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyelőre inkább viszi a pénzt a méregdrága ZalaZone próbapálya

Létrehozva:

52 milliárd forintos befektetés után 1,2 milliárdos veszteséget tud felmutatni egyelőre a ZalaZone próbapálya.

Az 52 milliárd forintból épített állami autó-tesztpályát, a ZalaZone-t 2019 májusában adták át, de már 2018 szeptemberében beszámoltak arról az MTI-nek, hogy megjelentek az első külföldi tesztelők, írja a G7. Az állami híradások szerint a külföldi cégek nagyon érdeklődtek a világon egyedülálló magyar létesítmény iránt De nem így alakult:

a pálya az egész évben alig 109 millió forint árbevételt ért el.

Ez európai összehasonlításban is nagyon gyenge eredmény, a sokkal kisebb, alig néhány milliárd forintból épült pályák is ennek sokszorosát érték el az elmúlt években.

Pedig annak idején Palkovics László ITM-miniszter még mást prognosztizált: „Nem véletlenül döntött annak idején a kormány a Zala Zone megépítéséről, eleve tapasztalható erős piaci igény, hiszen kevés tesztpálya van a világon, és azok óriási telítettséggel működnek. Nem beszélve arról, hogy a korábban épült pályákhoz képest a technológia rengeteget változott, a zalai pálya ezért kiemelkedő komplexitásában és az önvezető technológiákban is.”

A pályát működtető cég, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. bevételének 82 százaléka a pálya bérbeadásából származott, ez pedig jól mutatja, hogy nagy igény nincsen hozzáadott mérnöki vagy innovációs szolgáltatásokra, hiszen az összes nem pályabérleti szolgáltatásért alig 19 milliót fizettek a megrendelők.

A tavaly szeptemberben még 112 fős cégnél gyorsan apadt a foglalkoztatottak száma, ma már alig 53 főnek ad munkát a cég. A gazdálkodás fenntarthatatlanságát mutatja, hogy a 109 milliós árbevétel tavaly a bérköltségek ötödét sem fedezte. De az igénybe vett szolgáltatásokért is közel kétszer annyit fizettek, mint a bevétel volt.

A G7 ennek alapján úgy értékelt: a ZalaZone sosem fogja megtermelni a beleöntött tízmilliárdokat,

egy túlméretezett és reménytelenül veszteséges állami beruházásnak tűnik.

A kormány a hétvégén jelentette be, 65 milliárd forintért MotoGP-pályát épít Hajdúnánáson.

Legnépszerűbb cikkeink