Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Elfogadta a kormány a 2020-22-es évekre a korrupcióellenes stratégiát

Létrehozva:

A Miniszterelnökség olyan módszertant fog kifejleszteni, amely figyelembe veszi a korrupcióérzékelés nemzeti sajátosságait, és a hazai korrupciós helyzet kiegyensúlyozott és a valóságnak megfelelő értékelésében segít.

Elfogadta a kormány a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiát a 2020-22-es évekre, és felkéri többek közt az Állami Számvevőszéket, Gazdasági Versenyhivatalt, Közbeszerzési Hatóságot, Legfőbb Ügyészséget, Magyar Nemzeti Bankot, hogy segítség szakpolitikai eszközeikkel annak megvalósulását. Az eredményekről 2022. március 31-ig kell tájékoztatniuk Pintér Sándor belügyminisztert, írja a Magyar Közlöny pénteki száma.

A belügyminiszter többek közt kísérleti automatizált döntéstámogató rendszert fog kifejleszteni, hogy javítsa a döntéshozatali rendszer átláthatóságát, elkészíti egy belső kontrollrendszer koncepcióját. Emellett antikorrupciós képzés tart bírák, ügyészek, rendőrök részére, online adagyűjtést indít a korrupciós kockázatokkal fokozottan érintett álláskörök és munkahelyek feltérképezése érdekében. Az állam megnézi, lehetséges-e egységes jogszabályi hátteret alkotni a közpénzből finanszírozott jelentős beruházások előkészítése, lebonyolítása és integritási kockázatainak kezelésére.

Gulyás Gergelynek ki kell dolgoznia egy olyan módszertant, ami a korrupcióérzékelés nemzeti sajátosságait figyelembe veszi, és segít a hazai korrupciós helyzet kiegyensúlyozott és a valóságnak megfelelő értékelésében.

A CRCB (Corruption Research Center Budapest) jelentése kimutatta, hogy 41 százalék volt az egyszereplős közbeszerzések aránya a koronavírus veszélyhelyzet alatt, és 253 milliárd értékben nyertek közbeszerzést az Orbán Viktorhoz valamiképp köthető gazdasági körök. Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Garancsi István, és egyéb vállalkozók cégei idén taroltak csak igazán.

Az európai uniós állampolgároknak nagyjából 69 százaléka tartja elfogadhatatlannak a korrupciót, az elutasítás mértéke Portugáliában a legmagasabb (88 százalék), míg Magyarországon a legalacsonyabb (38 százalék) – derült ki az Eurobarométer legutóbbi felméréséből. A magyarok 87 százaléka szerint kiterjedt a korrupció, 49 százalék szerint a pártokhoz kötődik. 45 százalék semmit sem tesz, ha korrupciót tapasztal.

Legnépszerűbb cikkeink