Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Riporterek Határok Nélkül: „A magyar kormány a külföldi sajtót is megpróbálja elnémítani”

Létrehozva:

Zsinórban kapják a leveleket a magyar nagykövetektől az Orbánt a felhatalmazási törvény miatt bíráló külföldi lapok, írja a nemzetközi civil szervezet.

Legalább négy európai országban kaptak bocsánatkérésre felszólító levelet az ottani magyar nagykövetektől azok a sajtótermékek, amelyek korábban kritikusan írtak a magyar felhatalmazási törvényről – derül ki a Riporterek Határok Nélkül (Reporters sans Frontieres – RsF) sajtójogvédő nemzetközi szervezet beszámolójából.

Az RsF elítélően ír a levelekről, amelyek szerintük a Magyarországról tudósító újságírók megfélemlítését szolgálják.

  • Bécsben Nagy Andor nagykövet a nagykövetség honlapján tett közzé egy levelet, amelyben bocsánatkérésre szólított fel több osztrák sajtóterméket, és nem csak a magyar kormánytól, de a “magyar lakosság nagy részétől is, és saját olvasóiktól is”.
  • Svájcban a Tribune de Genéve című lap kapott ilyen felszólítást Nagy István berni magyar nagykövettől.
  • Finnországban maga Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációs államtitkára keresett meg ezzel két helyi kutatót, illetve a Ilta-Sanomat napilapot és a YLE közszolgálati adót is.
  • Svédországban Müller Adrienn panaszkodott a kormányzati honlapon, miután a Dagens Nyheter nem volt hajlandó lehozni egy cikkét, amit a “felelősségteljes újságírásról” írt.

Pavol Szalai, az RsF európai uniós és balkáni ügyekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint a hazai sajtószabadság korlátozása után a magyar kormány a külföldi sajtót is megpróbálja elnémítani. Szalai szerint a kérdéses követelések és azok hangneme “elfogadhatatlanul megfélemlítő” szándékúak, ez nem csak a magyar sajtóban, de az innen tudósító külföldi újságírókban is félelmet kelthet. (444)

Legnépszerűbb cikkeink