Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Akár 9 másodperc alá is vihető a 100 méteres síkfutás világcsúcsa tudósok szerint

Létrehozva:

Egyes tudósok kutatásai szerint akár 9 másodperc alá is vihető a férfi 100 méteres síkfutás világrekordja, melyet jelenleg a nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt tart a 2009-es világbajnokságon elért 9.58 másodperces idejével.

  • A dpa hírügynökség összeállítása szerint Jean-Francois Toussaint francia orvos-biológus a 2008-as tudományos kutatásában azt állapította meg, hogy 100 méteren 9.726 másodpercnél jobb időt lehetetlen lesz futni, Bolt azonban egy évvel később nemcsak az addigi csúcsot, de ezt az állítást is megdöntötte.
  • Az amerikai Peter Weyand orvos-biológus az egyik tanulmányában azt állapította meg, hogy a sprint során a legnagyobb teljesítmény leadásához és így a legjobb idő eléréséhez az a legfontosabb, hogy a futó „adott idő alatt a lehető legnagyobb vertikális erőt fejtse ki a talaj irányába”.

Ez alapján Wolfgang Potthast kölni orvos-biológus azt mondta, nagyon nehéz lenne pontosan megjósolni, hogy hol lehet a 100 méter világcsúcs-fejlődésének a vége, mert mindig lesznek „evolúciós és teljesítménybeli ugrások, mivel

az emberek nagyobbak és erősebbek lesznek”.

Usain Bolt jamaikai rövidtávfutó vezeti a mezőnyt a dél-koreai Teguban megrendezett atlétikai világbajnokság 100 méteres férfi síkfutásának egyik előfutamában / Fotó: MTI/EPA/Rainer Jensen

A német tudós szerint Bolt 2009-es sprintje is egy ilyen ugrás volt, miután a jamaicai sportolónak sikerült azt elérnie, hogy „nagyjából 90 méteren keresztül tartotta a sebességét és végig nagy vertikális erőt generált”. Potthast szerint szemmel látható volt, hogy

Bolt ellenfelei nagyjából 60 méternél jelentős mértékben lassultak és lemaradtak.

A fizikusok, matematikusok és az orvos-biológusok rendszeresen kutatják azt, hogy mennyi lehet az emberi teljesítőképesség határa a sprintek esetében, ehhez pedig a korábbi rekordokkal kapcsolatos adatokat használják.

  • Filippo Radicchi spanyol fizikus szerint 8.80 másodperc lehet 100 méteren a legjobb idő, amit ember elérhet.
  • John Einmahl német matematikus több számítást is végzett már, 2006-ban 9.29 másodpercben határozta meg az elérhető rekordidőt, három évvel később viszont már 9.51 másodpercet számolt, korrigálva a korábbi kalkulációját.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink