Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem állt fel az ENSZ amerikai rasszizmust vizsgáló bizottsága

Létrehozva:

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) elhalasztotta csütörtökön a szavazást vitatott határozattervezetéről, amely pellengérre állítaná az Egyesült Államokat a rendőrségi brutalitás miatt életét vesztő afroamerikai George Floyd miatt.

A 47 tagú testületben eredetileg csütörtökön szavaztak volna a tervezet szövegéről. A részt vevő diplomaták soraiból ugyanakkor az szivárgott ki, hogy több időre van szükség egy esetleges kompromisszum megtalálásához. Az UNHRC hivatala szerint a voksolást péntekre, esetleg hétfőre halaszthatják el.

A tanácsban Burkina Faso kezdeményezett sürgősségi vitát az afrikai országok nevében az egyesült államokbeli „rasszizmus, rendőri brutalitás és békés tüntetők elleni erőszak” tárgyában. Az eredeti tervezetben

 az afrikai államok egy vizsgálóbizottság megalakítását követelték, amelynek feladata a rasszizmus, illetve esetleges emberi jogi jogsértések kivizsgálása lett volna különösen az Egyesült Államokban,

de más országokban is. A 2006-ban létrehozott UNHRC 31 bizottsága és munkacsoportja közül eddig egy sem foglalkozott fő feladatként egy nyugati ország emberi jogi helyzetével. A legtöbb alkalommal ugyanis polgárháborúk, illetve a civil lakosság elűzése szolgált apropót ilyen bizottságok létrehozására.

Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete. A közgyűlés – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként – 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és ajánlások megfogalmazása. Tagjait az ENSZ Közgyűlésében három évre választják meg a világ különböző térségeiből, biztosítva a régiók arányos képviseletét.

Washington 2018 óta már nem tagja a genfi székhelyű testületnek.

Donald Trump amerikai elnök ugyanis bírálta az UNHRC-t amiatt, hogy a testületnek olyan államok is tagjai, amelyek maguk is megsértették az emberi jogokat. Jelenleg például Kongó, Venezuela és Líbia is a testület tagjai közé tartozik. Washington azt is kifogásolta, hogy a testület több ízben állította pellengérre Izraelt a palesztinokkal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok genfi nagykövete szerdán kijelentette: Washington az emberi jogok élharcosa, más országoknak pedig példát kellene venniük róla, hogyan vonja felelősségre az emberi jogok megsértőit. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink