Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mégis inkább Ukrajnába küldi a tévedésből lelőtt repülőgép fekete dobozát Irán

Létrehozva:

Egy hete még Párizsba akarták postázni.

Nem sokkal felszállás után zuhant le az ukrán légitársaság Teherán–Kijev járata január 8-án. A fedélzeten 176-an utaztak, senki nem élte túl a balesetet. Az iráni hatóságok csak később ismerték el, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet, tévedésből – írja az MTI.

A gépen 55 kanadai-iráni állampolgár is utazott. Irán eleinte megtagadta, hogy a repülési adatokat rögzítő berendezéseket átadja, de Kanada nyomást gyakorolt Teheránra, hogy küldje a feketedobozokat Párizsba. A súlyosan megrongált eszközök viszont Kijevben fognak kikötni.

Mohammad Eszlami, Itrán infrastruktúráért felelős minisztere azt mondta, Ukrajna már rendelkezhet a feketedobozok adatainak olvasásához szükséges szoftverrel. Mint fogalmazott, „az amerikaiak láthatták el vele”, és csak abban az esetben küldik mégis őket Párizsba, ha a vizsgálat nem sikerülne Ukrajnában.

A nemzetközi szabályok szerint Iránnak joga van a vizsgálat felügyeletéhez, az Egyesült Államok azáltal részes a vizsgálatban, hogy a gépet ott gyártották, míg Ukrajna azért, mert az utasszállító üzemeltetője volt. Kanada pedig úgy válik az eset részesévé, hogy állampolgárai is meghaltak a szerencsétlenségben.

Legnépszerűbb cikkeink