Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ma már ugyanannyit ér az átlagos román fizetés, mint a magyar

Létrehozva:

A gazdasági növekedés ellenére a magyar átlagos nettó bér a harmadik legalacsonyabb lett Európában. Vásárlóerejét tekintve az amúgy alacsonyabb román átlagos nettó bér gyakorlatilag beérte a magyart és 0,5 százalék híján pont ugyanannyit ér. 10 év alatt a román nettó bér kétszer annyit nőtt, mint a magyar. 

Az Eurostat a napokban frissítette a tagállamok átlagos nettó bérére vonatkozó adatait a tavalyi számokkal, ami szerint 9079 euró volt az átlagosan hazavitt összeg Magyarországon. Mindössze 5,9 százalékkal magasabb a 2018-asnál.

A gazdasági növekedés ellenére a magyar átlagos nettó bér a harmadik legalacsonyabb lett Európában, ráadásul úgy, hogy 2018-ban ennél jobban állt Magyarország. Az átlag akkor „csak” a negyedik legalacsonyabb volt.

Mostanra a magyar dolgozóknál kevesebb éves fizetést már csak Romániában (7600 euró) és Bulgáriában kapnak (6030 euró). Egy év alatt Lettország előzte be hazánkat, köszönhetően a közel 10 százalékos béremelkedésének.

Hiába csupán két országban kapnak kevesebb fizetést a dolgozók a magyarnál, a nálunk jellemző árszínvonal miatt nem ér annyira keveset a fizetés, mint az a nominális összeg alapján tűnik.

  • A magyar 9079 eurós átlagbér vásárlóerejét tekintve 14 397 eurót ér, a román 14 324-et, vagyis a keleti szomszédunkban élők csupán 73 euróval kevesebb értéket tudnak vásárolni a nettó bérükből. Miközben a román nettó átlagbér 1400 euróval alacsonyabb a hazainál.
  • Ha 2010-hez képest nézzük a változást, akkor a magyar nettó bér euróban 49 százalékkal emelkedett, ellenben a román 109 (!) százalékkal.

Románia az utóbbi  egy év alatt is hatalmasat lépett előre (14 százalék), olyannyira, hogy vásárlóerejét tekintve az amúgy alacsonyabb román átlagos nettó bér gyakorlatilag beérte a magyart és 0,5 százalék híján pont ugyanannyit ér.  (Privátbankár)

 

Legnépszerűbb cikkeink