Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A főváros részben uniós hitelből tervezi felújítani a Lánchidat

Létrehozva:

Az alagút nélkül képzelik el a felújítást, amelyhez a kormány szerintük „nettó szempontból” nem ad semmit.

A főváros mindenképpen szeretné felújítani a Lánchidat, de a beruházást a Váralagút megújítása nélkül képzeli el, és az sem biztos, hogy a pesti oldali villamospálya-alagút felújítására is lesz pénze. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott egy csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésen. A Lánchíd-beruházásról úgy fogalmazott:

„ha belerokkanunk, akkor is megcsináljuk”.

Közölte, tárgyalnak az Európai Beruházási Bankkal (EIB) arról, hogy átalakítsák a hitelszerződést; reményeik szerint jelentős részben ebből a fejlesztési forrásból végeztetik majd el a Lánchíd felújítását.

A főpolgármester-helyettes szerint valójában a kormány „nettó szempontból” nem ad bele semmit a beruházásba, mert az állami támogatásként várható 6 milliárd forinttal „igazából csak az áfa összegét” adják oda. Hozzátette: a főváros ezt tudomásul vette, de azt kérte a kormánytól, hogy

a pénzt a pályatestre fordíthassák, a Váralagút felújítása nélkül.

Kiss Ambrus elmondta, a kormány még nem módosította az erre vonatkozó határozatot úgy, hogy a Váralagút felújítása nélkül is érvényes legyen a 6 milliárdos támogatás. Erre még vár a főváros – tette hozzá.

Azt is kérték továbbá, hogy ne 18 hónapig tartson a híd lezárása, mert azt árdrágítónak tartják, szemben a kormány álláspontjával.

Közölte, reményeik szerint augusztusban „feltételes közbeszerzést” tudnak kiírni a Lánchíd pályatestének felújítására. Ennek „szakmai feltétele”, hogy egy új műszaki keretrendszerben szétválasszák egymástól a hídtest és a pesti villamosalagút felújítását, mert ez utóbbi attól függ, mennyi pénz áll majd rendelkezésükre a beruházásra.

Elmondta, a főváros utasítására a BKK már felkérte a Főmtervet az új hídszakvélemény elkészítésére, és az még júniusban meglesz. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink