Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Színészek közös videóban tiltakoznak a színművészeti átalakítása ellen

Létrehozva:

Aggódnak az SZFE autónómiájáért, miután a kormány magánegyetemmé alakítaná azt.

Híres színészek, név szerint: Halász Judit, Bezerédi Zoltán, Olasz Renátó, Kiss Imre, Király Dániel, Tasnádi Bence, Ágoston Péter, Pálya Pompónia, és Polgár Csaba egymás közt felosztva felolvasta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) gólyaesküjének szövegét, írja a 24.hu. Ezt minden hallgató megteszi az egyetemen az első évnyitón, évtizedek óta. Az eskü szövege:

„Én, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója esküszöm, hogy hazámhoz, Magyarországhoz hű leszek, alkotmányos törvényeit megtartom, minden erőmmel arra törekszem, hogy tanulmányaimat eredményesen végezzem, méltó legyek választott hivatásomhoz, nemzeti kultúránk nagyjainak örökségéhez, a művészeti pálya iránti alázattal és odaadással készülök arra, hogy tehetségemmel és tudásommal az egyetemes emberi értékeket és a magyar kultúra felvirágoztatását szolgáljam”.

SZFE Gólyaeskü I.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem gólyaesküjét minden hallgató leteszi az első évnyitón, hosszú évtizedek óta. Az Egyetem volt diákjai ezzel a megmozduláss…

Az ügy előzménye, hogy a kormány elkezdte átalakítani az egyetem üzemeltetését, ezáltal sokan attól tartanak, az egyetem függetlensége elvész, a színészek is ezért tiltakoztak.

Korábban már több szakmai szervezet felemelte a szavát az színművészeti átalakítása ellen: az egykori hallgatók a múlt héten közös közleményben kérték a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg az egyetem „modellváltására” vonatkozó törvényjavaslatot. A petíciót 760 volt hallgató írta alá.

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink