Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Főrendőrt tartóztattak le a Vizoviczki-ügyben, mert megszökhetett volna

Létrehozva:

Az ügyészség indítványára letartóztatta a Vizoviczki László és társai korrupciós ügyében vádlottként szereplő egyik korábbi főrendőrt a törvényszék, értesült a Pesti Srácok. A rendőr pénzt fizetett volna, ha egykori kollégája helyette is vállalja magára a terhükre rótt bűncselekményt. Emellett felmerült az is, hogy az eddig szabadlábon védekező vádlott családostul Kínába akar szökni.

Az ügyészség indítványára kedden letartóztatta a Fővárosi Törvényszék a Vizoviczki-féle vesztegetési ügyében vádlottként szereplő egyik volt főrendőrt – derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményétől.

A Pesti Srácok szerint G. Imréről, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjéről van szó.

G. Imre a felmerült adatok szerint pénzt ajánlott fel vádlott társának, H. Lajosnak, aki korábban az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályát vezette, hogy vállalja magára a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését azért, hogy ezáltal ő mentesüljön a büntetőjogi felelősségre vonás alól. Emellett a volt rendőr alezredes a bejelentett lakcíméről több mint kilenc hónapja elköltözött, amit a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése ellenére nem jelentett be a bíróságnak, azonban ez idő alatt az ingatlanjait folyamatosan értékesítette – írta az ügyészség.

A bíróság a 2020. június 16-án tartott tárgyaláson az írásban benyújtott ügyészi indítvánnyal egyezően megállapította, hogy mindezek alapján G. Imre esetében megalapozottan tartani lehet attól, hogy megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást megnehezítené, meghiúsítaná és újabb hasonló bűncselekményt követne el, ezért letartóztatását az ügydöntő határozat kihirdetéséig elrendelte.

A Pesti Srácoknak valaki azt szivárogtatta ki, hogy G. Imre Kínába akart szökni, méghozzá családostul. A hatóságokat, mert arról már korábban is tudtak, hogy G. jó viszonyt ápol kínai üzleti körökkel. A bíróság döntése nem jogerős.

A Vizoviczki-ügy

Adócsalás miatt már hét évre elítélt Vizoviczki Lászlót és több egykori főrendőrt és társaikat bűnszervezetben,folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel is vádolja a főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. A vád szerint az eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású, volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a NAV pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő van. Ilyen súlyú hatósági korrupciós büntetőügy a rendszerváltás óta nem volt a magyar igazságszolgáltatás előtt.

Ugyanakkor a főrendőrrel ellentétben az ügyészség nem akadályozta meg a FINA-s Balogh Sándort, hogy elhagyja az országot, hiába jelezték neki előre, hogy külföldre szökhet.

Mint arról a Pesti Hírlap beszámolt, Balogh Sándort, a vizes vb lebonyolításáért felelős Bp2017 Kft. gazdasági igazgatóját 587 millió forint adó elcsalásával és a NAV-tisztviselőknél megkísérelt befolyás vásárlásával gyanúsítják, azonban vele szemben semmilyen személyes szabadságot korlátozó intézkedést nem rendeltek el. Pedig ismert volt, hogy ingatlana van Dubajban és kiváló helyismerettel, kapcsolatokkal rendelkezik Ghánában, Ugandában és Marokkóban, és ezért megszökhet a felelősségre vonás elől.

A figyelmeztetés ellenére azonban nem láttak okot arra, hogy Baloghot letartóztassák – ez derült ki a Fővárosi Főügyészség lapunknak adott válaszából. Ám a férfi eltűnt, kés ezután kezdték körözni befolyás vásárlása és költségvetési csalás miatt. (PH)

Legnépszerűbb cikkeink