Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A visegrádi fővárosok főpolgármesterei közvetlenül kérnek pénzt Brüsszeltől klímavédelemre

Létrehozva:

Karácsony Gergely és három régiós kollégája nyílt levélben fordult az Európai Tanács elnökéhez és tagjaihoz.

Az Európai Tanács június 18-19-ei találkozója előtt Budapest, Pozsony, Prága és Varsó, a V4 országok fővárosainak főpolgármesterei nyílt levelet küldtek a Tanács elnökének és tagjainak.

A főpolgármesterek – akik több mint 5 millió embert képviselnek, és az ún. „Visegrádi csoport” gazdasági teljesítményének kb. 20%-át adják – teljes mértékben támogatják az Európai Zöld Megállapodást, sürgették az EU-t, hogy növelje a 2030-ig tervezett kibocsátás-csökkentési céljait, valamint további intézkedéseket javasoltak a Tanácsnak, hogy

segítsék a városokat egy erőteljes klímaakció végrehajtásában.

A Pesti Hírlapnak is elküldött nyilatkozat fő javaslatai:

  • A járványt követő helyreállító intézkedéseknek nem szabad szem elől téveszteniük a klímaválság kérdését sem, ami még a koronavírusnál is nagyobb kihívást jelent. Az Európai Zöld Megállapodásnak az EU helyreállítási stratégiájának integráns részét kell képeznie.
  • A tagállamoknak emelniük kellene kibocsátás-csökkentési ambícióikat és növelni az EU 2030-as célértékét 40%-ról 55%-ra.
  • Az EU-nak jogi megállapodást kellene létrehoznia (EU-város megállapodásokat), hogy közvetlen támogatásokat biztosíthasson a városok kibocsátás-csökkentési projektjeihez.
  • Az EU új helyreállítási intézkedéseinek tartalmaznia kellene egy specifikus Európai Helyreállítási Alapot, amely támogatásokat és kölcsönöket biztosít a városoknak és városlakóknak közvetlenül, vagy a kereskedelmi bankokon keresztül.

Legnépszerűbb cikkeink