Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Trump szerint Németország visszaél Amerika jóindulatával, ezért vonják ki a katonákat

Létrehozva:

Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Az amerikai elnök csak hétfőn jelentette be, amit eddig is tudtunk: 9500-zal csökkentik a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számát.

Az amerikai katonák németországi állomásoztatása „rengeteg pénzébe” kerül az Egyesült Államoknak – mondta az elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva az MTI szerint. Azzal vádolta Németországot, hogy a kereskedelem területén nem igazságos az Egyesült Államokkal. Más országok is hasznot húznak Amerikából, de Németország él vissza a leginkább Washington jóindulatával – szögezte le. Hozzátette, hogy a csökkentett németországi létszámot addig akarja fenntartani, amíg Berlin nem teljesíti anyagi hozzájárulási kötelezettségét az észak-atlanti szervezetben, ami minden ország esetében a GDP két százalékát jelenti, de még ez az arány is kevés szerinte.

Trump nem szólt a németeknek a csapatkivonásról

A német kormányt nem vonták be a Németországban állomásozó amerikai csapatok kivonásával összefüggő döntésekbe – mondta a szövetségi kormány transzatlanti kapcsolatok ápolásáért felelős megbízottja vasárnap azokkal az amerikai sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök utasítást adott a Németországban állomásozó amerikai katonák számának csökkentésére.

Emily Haber, Németország washingtoni nagykövete a bejelentésre reagálva azt mondta a Külügyi Tanács nevű elemzőintézet videokonferenciáján, hogy az amerikai kontingens a transzatlanti biztonság védelmére, az amerikai erők távolabbi – afrikai, ázsiai – feladatainak támogatására, és nem Németország védelmére állomásozik az országban. A német szövetségi kormány a múlt héten közölte, hogy megkapta a hivatalos értesítést Washingtontól a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számának csökkentéséről.

A németországi a legnagyobb amerikai katonai kontingens Európában. A katonákon kívül több ezer amerikai civil is teljesít ott szolgálatot a haderő javára. Az amerikai elnök utasítása szerint a csapatcsökkentést a védelmi minisztériumnak még a novemberi elnökválasztás előtt, szeptember végéig végre kell hajtania.

Lengyelország magának akarja a Németországból kivont amerikai katonákat

Több kelet-európai állam is megrémült az USA csapatkivonásától. Ki nem mondva az orosz fenyegetés növekedésétől tartanak. Lengyelország nem Németország rovására akarja az amerikai katonai kontingens növelését elérni – közölte hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a balti BNS hírügynökségnek nyilatkozva. „Ezt a célt nem a Németországban állomásozó amerikai katonai kontingens csökkentése révén akarjuk elérni” – hangsúlyozta […]

Washington az elmúlt hónapokban több tervet is felvázolt arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben kivonja katonáit a világ több térségéből is, így Németországon kívül Afganisztánból, Irakból és a csendes-óceáni térségből is. Már annak terve is, hogy 9500 katonát vonnának ki

Németországból, ellenállást váltott ki még a republikánus párti amerikai kongresszusi tagok között is. Június elején – miután először a The Wall Street Journal című lap jelentette a konkrét tervet – a kongresszus 22 republikánus tagja fordult Trumphoz, arra figyelmeztetve őt, hogy az Európában állomásoztatott erők jelentős csökkentése Oroszország érdekeit szolgálná az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeinek rovására.

A Reuters hírügynökség szerint a döntés valószínűleg kiváltja majd sok NATO-tagország nemtetszését.

Legnépszerűbb cikkeink