Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Legalább 20 indiai katonát verhetett agyon a kínai hadsereg, mert áttévedtek az ő területükre

Létrehozva:

Indiai tankok a határ közelében / Forrás: Twitter

A vitatott kasmíri határszakaszon korábban volt már háború a 2 ország között, de 45 éve nem volt halálos áldozatokkal járó összetűzés.

Egészen máig. Az indiai hatóságok először 3 saját katonaáldozatról beszéltek, később viszont már legalább húszat ismertek el, mint akik súlyosan megsebesültek a reggeli harcokban, és később belehaltak a sérüléseikbe.

  • Az indiai külügyminisztériuma azzal vádolja Kínát, hogy a múlt héten megszegte vitatott Galván-völgy felosztásáról szóló megállapodást, és katonái átlépték a határvonalat.
  • Kína semmilyen veszteséget nem erősített meg, de Indiát vádolta azzal, hogy átléptek a kínai oldalra.

Az AFP szerint a határvonal olyan elmosódott, és olyan fizikai jelekhez kötik, mint pl. a hóhatár vagy az „erdő széle”, hogy

könnyen át lehet tévedni a másik oldalra.

A kedden közzétett áldozatok évtizedek óta az elsők a két nagyhatalom összetűzésében. Kína és India eddig egyetlen háborút vívott meg egymással, 1962-ben, amikor India megalázó vereséget szenvedett.

India azzal vádolja Kínát, hogy katonák ezreivel szállta meg a Galván folyó völgyét, és 38 ezer négyzetkilométert foglalt el India területéből. Az eltelt három évtized tárgyalásai során nem sikerült megnyugtatóan rendezni a határvitát.

Csao Li-jüan, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint India hétfőn kétszer lépte át a határt, „provokálva és megtámadva a kínai személyzetet, ami komoly „fizikai konfrontációt” eredményezett a két oldal határmenti erői között”.

A helyi indiai sajtó szerint az indiai katonákat egyszerűen

„halálra verték”,

de ezt a katonaság nem erősítette meg. Azonban ugyanerre utalhat a hadsereg szóvivőjének nyilatkozata, amely szerint lövöldözés nem történt. (BBC)

Legnépszerűbb cikkeink