Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kijárási tilalmat is elrendelhet a járványügyi bevetési egység

Létrehozva:

A kormány azért döntött felállítása mellett, hogy a védekezés az első pillanattól fogva szakértő kezekben legyen. Eközben a közvéleményt is szondázza a védekezésről.

A járványügyi készenlét pillére lesz a járványügyi bevetési egység – mondta Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szervezet eligazító ülésén.

Az ezredes rámutatott: azzal, hogy a védekezés új fázisába lépett, új szervezeti egységek és együttműködési formák is szükségesek, hogy „felkészüljünk a járvány további támadására” és továbbra is „fenntarthassuk a hatékony védekezési képességünket”. Hozzátette: ezért döntött a kormány arról, hogy

a veszélyhelyzet megszűnését követően is fenntartja a járványügyi készenlétet és létrehoz egy ideiglenesen működő szervezeti egységet,

amelynek feladata, hogy szükség esetén gyorsan és azonnal tudjon reagálni, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnának új koronavírusos megbetegedéseket.

A járványügyi bevetési egységről szólva elmondta: a kormány döntése alapján ez a szervezet fog részt venni az elsődleges feladatok végrehajtásában és támogatást nyújt az illetékes hatóságoknak.

A hatfős egységet Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos vezeti. A védekezésbe bevonhatják a területileg illetékes védelmi bizottságban részt vevő szervezetek kijelölt állományát, a területileg illetékes kórházparancsnokokat, valamint a vegyivédelmi zászlóaljat is.

Ha az operatív törzs vezetőjének tudomására jut, hogy intézkedésre van szükség például egy kórháznál vagy idősotthonnál, akkor utasítja őt mint az ügyeleti központ vezetőjét, ő pedig az ügyeleti központon keresztül értesíti a bevetési egység vezetőjét, tagjait, valamint az országos kórházfőparancsnoki törzset. Ezt követően a bevetési egység tagjai egymással egyeztetve, saját hatáskörben kezdik meg a munkát, ahogy a kórházfőparancsnoki törzs is jelentést tesz az országos kórházfőparancsnoknak, aki ugyancsak saját hatáskörben teszi meg a szükséges intézkedéseket.

A bevetési egység vezetőjének feladatairól szólva kiemelte, hogy Szabó Enikőnek a járványveszéllyel érintett területen, objektumnál, létesítménynél az értesítéstől számított hat órán belül meg kell jelennie, tájékozódnia kell a helyszíni állapotokról, létesítmény esetén pedig fel kell vennie a kapcsolatot az intézmény vezetőjével.

Az egység jogosult

  • azonnali korlátozó intézkedések bevezetéséről dönteni, például látogatási tilalmat, kijárási tilalmat, területlezárást, kijárási korlátozást rendelhet el, illetve
  • határozhat az egyéni védőeszközök felhasználásának rendjéről, az egészségügyi személyzet átrendeléséről, valamint fertőtlenítéseket is elrendelhet.
  • Neki kell kialakítania a helyszíni vezetési pontot, meg kell szerveznie az együttműködést, valamint rendszeresen tájékoztatnia kell az ügyeleti központot.

Lakatos Tibor összegzése szerint a bevetési egység egyfajta készenléti feladatot lát el, amelyhez az operatív törzs minden segítséget megad. Reményét fejezte ki, hogy az eddig megtett intézkedéseknek, valamint a magyar állampolgárok védekezés iránti elkötelezettségének köszönhetően nem lesz szükség azonnali intézkedésekre, ugyanakkor ha mégis be kell vezetni ilyen lépéseket, akkor a bevetési egység intézménye garantálja, hogy

a védekezés az első pillanattól fogva szakértő kezekben legyen.

Mint ismert, az Orbán-kormány az ún. nemzeti konzultációban éppen a laikus közvéleményt kérdezi arról, milyen intézkedéseket szeretnének a járvány következő hulláma vagy a következő nagy járvány idején. (MTI/PH)

Legnépszerűbb cikkeink