Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hat év börtönt kapott egy hírportál vezetője rágalmazásért – a Fülöp-szigeteken

Létrehozva:

Forrás: Wikipedia

Egy 2012-es cikk miatt állt most bíróság elé.

Maria Ressát, a Rappler című hírportál vezetőjét, a CNN amerikai hírtévé volt újságíróját, Fülöp-szigeteki-amerikai kettős állampolgárt azért az írásért ítélték el, amelyben illegális tevékenységekkel és súlyos bűncselekményekkel hozott összefüggésbe egy üzletembert, Wilfredo Kenget – írja az MTI. Keng illegális tevékenységéről egy hírszerzési jelentésből szerzett tudomást a portál, a hírszerző ügynökség nevét azonban nem árulták el.

A perben szabadságvesztésre ítélték Reynaldo Santost, a Rappler akkori oknyomozó újságíróját is. Az újságírók fellebbeztek az ítélet ellen, és óvadék fejében szabadlábon várhatják a további eljárást.

A Fülöp-szigeteki újságíró-szövetség a szólás- és a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette a bíróság döntését.

A Rappler működési engedélyét 2018-ban visszavonta a médiahatóság, mondván, a hírportál megsértette a külföldi kézben lévő médiumokra vonatkozó törvényt, de adóelkerülés miatt is nyomoznak ellene. Az újságírószövetség szerint ezek a vádak mind azt szolgálják, hogy megfélemlítsék Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök bírálóit. A hírportál bírálta az elnöknek a kábítószerbandák elleni hadjáratát és külpolitikáját is. Az államfő több beszédében szidta a Rapplert.

Legnépszerűbb cikkeink