Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Grandiózus megemlékezésre készül a kormány augusztus 20-án

Létrehozva:

Háromnapos rendezvénysorozattal készül a kormány az államalapítás ünnepére. A Szent István-fesztiválra 6,5 milliárd forintot szánnak, és ebben az összegben még nincs benne a tűzijáték ára – írja a Magyar Hírlap.

A lap azt írja, a jelenlegi tervek alapján bármelyik fővárosi helyszínről nézzük, ugyanazt az élményt adja majd a tűzijáték. Az óvatosság jegyében a kormány szándékai szerint még jobban „széthúzzák” majd a tömeget, így még több helyszínen lesznek programok és rendezvények a Duna mentén is. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pedig a HVG-nek nyilatkozott arról, hogy Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogják megszervezni, és a többnapos programsorozattal hagyományt kívánnak teremteni.

A rendezvénysorozat – ami nem tartalmazza a tűzijátékot – nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhet. Ennek 70%-át a Nemzeti Kommunikációs Hivatal állja, a maradék 30% pedig opciós.

A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy az augusztus 20-i ünnepség méretét az indokolja, hogy egyúttal a koronavírus-járvány újrakezdést is szimbolizálja Magyarország számára. Ezzel azonban többen nem értenek egyet, és aláírásgyűjtésbe kezdtek – köztük egy civil kezdeményezés és az MSZP –, hogy a rendezvényekre szánt összeget a járványhelyzet kezelésére, és egyéb, a látványos rendezvényeknél hasznosabb dologra fordítsa a kormány.

Egy másik petíció a Lemondok a tűzijátékról a Lánchíd javára címet viseli, amely azért gyűjt aláírásokat, hogy a katasztrofális állapotban lévő híd felújítására költsék inkább az ünneplésre szánt összeget, mivel arra a kormány 6 milliárdot, vagyis fél milliárddal kevesebbet szánt, mint az augusztus 20-i rendezvényekre.

Legnépszerűbb cikkeink